Uragan Nate u SAD-u prošao bez većih posljedica, Ophelia ide na Europu

Nakon što je u drugoj polovici prošlog tjedna tropska oluja Nate Nate pogodila dijelove Srednje Amerike te usmrtila 38 osoba, za vikend je stigla i do SAD-a, snagom uragana 1. kategorije.

Ulazak na kopno dogodio se u noći sa subote na nedjelju, blizu ušća rijeke Mississippi. Vjetar je puhao brzinom do 140 km/h, a uragan je prouzrokovao poplave na području Alabame i Mississippija.
Bez struje je ostalo preko 100 tisuća stanovnika.

Odmah po ulasku na kopno Nate je slabio, prvo na tropsku oluju, zatim na tropsku depresiju uz premještanje na sjeveroistok SAD-a.

Nedugo nakon Natea, Atlantik je dobio novi tropski sustav. Riječ je o Opheliji, koja se kreće pomalo neobičnom putanjom. Stješnjena je između dva anticiklonalna bloka, zbog čega se ne kreće u smjeru istok-zapad, već zapad-istok.
To bi za posljedicu moglo imati udar tropskog sustava na europsko kopno.

Prognostički modeli sve su suglasniji da bi potkraj ovog tjedna Ophelia ojačana na uragan 1. kategorije mogla doći do Portugala, a da bi potom uslijedilo slabljenje i dolazak do Irske, kao vantropska ciklona.
U svakom slučaju, Ophelia bi mogla odigrati značajnu ulogu u slabljenju anticiklone koja trenutno djeluje na vrijeme u Hrvatskoj, a opasnost za zapad i jugozapad Europe od potencijalno ekstremnih vremenskih prilika, svakako će postojati.

Naslovna: Očekivana putanja i snaga uragana Ophelia

Sličan sadržaj