Val vrućina na sjeveroistoku Europe / Pali brojni rekordi

euheat

Proteklih dana, dok se ovaj dio Europe borio s poplavama, sjeveroistok Europe iskusio je prave ljetne vrućine.

Najviša temperatura je izmjerena u gradu Holm, na krajnjem zapadu Rusije i iznosila je 34.1°C, što je novi temperaturni rekord za taj grad.

U ponedjeljak je u Estoniji zabilježen apsolutni nacionalni rekord za svibanj. U Kundi je izmjeren 33.1°C, a dosadašnji rekord iznosio je 31.2°C iz Pjanryia u svibnju 2007. Glavni grad Talinn također je dobio rekord, ali svoj za svibanj. Izmjereno je 31.4°C (prijašnji 29.7°C, 26. svibnja, 1958).

Finska je bila blizu nacionalnog rekorda za svibanj, ali on ipak nije pao. Nedostajalo je samo 0.2°C. 30.8°C izmjereno je u Heinoli, tako da stari rekord iz 1995. još uvijek stoji.
Aerodrom u Helsinkiju zabilježio je 29°C i novi svibanjski rekord popravio za 0.2°C.

Rusija je također zahvaćena ovom neoubičajenom vrućinom. U St. Petersburgu je izmjereno 33°C , što je novi apsolutni rekord za svibanj. Tijekom utorka bilo je ipak pola stupnja svježije.

U Latviji i Bjelorusiji unatoč vrućini, nisu padali rekordi. U Vitebesku (Bjelorusija) je zabilježeno 31.5°C, a na području Latvije ne više od 30°C.

Nastavak vrućina očekuje se i do kraja tjedna.

Nešto slično događalo se i prošle godine, u što se možete uvjeriti u članku koji smo tada objavili.

Naslovna: Maksimalne dnevne temperataure na sjeveru i jeveroistoku Europe, u ponedjeljak 19. svibnja. Naglasak na u tekstu spomenutim zemljama.

Sličan sadržaj