Val vrućine pogodio Britansko otočje


Vrhunac vrućine koji je pogodio cijelo Britansko otočje, ponegdje je donio rekordno visoke temperature zraka za početak svibnja.

U Engleskoj i Walesu najtopliji dan je bila nedjelja, kada je najviša dnevna temperatura u Londonu dosegla 27°C. Iako ne rekordno visoka, to je najviša temperatura zabilježena u svibnju u protekle četiri godine.

Ponedjeljak je bio najtopliji dan u ovoj godini u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Otok Skye u Škotskoj oborio je svibanjski rekord sa 26.1°C. Prijašnji rekord iznosio je 24.4°C, a izmjeren je 2008. godine.

Temperature zraka su tijekom utorka u postupnom padu, koji će se nastaviti do kraja tjedna kada će se najviše dnevne temperature kretati između 16 i 20°C. Jedino će se u pojedinim dijelovima na jugoistoku Engleske mjeriti i do 23°C.

Iako će temperature pasti, one će i dalje biti znatno više od prosjeka. Najviše dnevne temperature u prvoj polovici svibnja se kreću između 12 i 16°C.

Uz visoke temperature na Britanskom otočju, dodajmo da su tijekom nedjelje temperature na sjevernoj obali Francuske dosezale 28, a u središnjim dijelovima Švedske 25°C. Dok su se neke zemlje borile sa izrazito visokim temperaturama, u unutrašnjosti Španjolske uz kišu se temperatura spustila i na svega 12°C.

Sličan sadržaj