VELIKI TEMPERATURNI KONTRAST U EUROPI I IDUĆI TJEDAN


Hladnoća je zaposjela krajnji sjever Europe, a prema sredini tjedna spustit će se i južnije prema istoku Europe. U istom trenutku, na Pirinejskom poluotoku bablje ljeto.

Na trenutnom pregledu sinoptičke situacije u Europi jasno se vidi dominacija dvije izražene ciklone, jedne na sjeveroistoku, dok druga jača odmah uz Pirinejski poluotok, a njen utjecaj dovest će do destabilizacije Sredozemlja i stvaranje ciklone koja će u nedjelju doslovno potopiti našu županiju. Istovremeno, u Velikoj Britaniji, dijelu Skandinavije te jugu Europe nalazi se anticiklonalno polje.

Dok ciklona sa sjeveroistoka donosi prve znakove zime sjeveru, a uskoro i istoku Europe, njena kolegica “Pirinejka” toplinom iz Afrike časti Španjolsku i Portugal pa se mjere temperature i do 30°C uz promjenjivo vrijeme s pljuskovima.

Velika razlika u temperaturama između sjevera i juga Europe nastavit će se i idućih dana. Doći će do stvaranja anticiklonalnog bloka nad Skandinavijom. Istodobno će ciklona iz Sredozemlja prijeći prema Crnom moru i malo ojačati te će povući hladan zrak sa sjevera Europe prema jugu, što će rezultirati i snježnim oborinama na sjeveroistoku Europe, a možda i malo južnije.

Za kraj moramo istaknuti da skandinavski blok neće dovesti do veće hladnoće, jer se glavnina hladne jezgre na sjevernoj hemisferi nalazi nad Azijom (slika, Izvor: wetterzentrale.de).

Sličan sadržaj