UPOZORENJE: TIJEKOM NEDJELJE I PONEDJELJKA NA SJEVERNOM JADRANU I GORSKOM KOTARU LOKALNO I DO 100 MM KIŠE


Najnoviji prognostički modeli vrlo su optimistični glede najnovije promjene vremena koja nam treba stići svaki čas. Već sada ima izoliranih pljuskova. Nazovimo ih predciklonalnim oborinama, jer nam sutra stiže prava stvar.

Bez pretjerivanja možemo reći da će ovo biti jedna od najkišovitijih ciklona ove godine za područje sjevrnog Jadrana i Gorskog kotara, a lokalno može pasti vrlo obilna kiša.
Ako bi doslovno tumačili neke modele, gotovo da nema mjesta u regiji koje neće dobiti bar 50 mm kiše. No, iskustvo kaže da bi oborine mogle biti različite od mjesta do mjesta, pa negdje pasti 20-ak mm ili manje, a ponegdje doći i do 100 mm.
Najviše kiše očekujemo na području Rijeke, sjevernih kvarnerskih otoka, te većeg dijela Istre (slika, model Aladin HR), a u područjima s najintenzivnijim i najtrajnijim oborinama u 2 dana može pasti 100 mm kiše, naravno s naglaskom na nedjelju koja će biti kišovitija od ponedjeljka.

Ciklona koja se u ovom trenutku nalazi jako blizu Pirinejskog poluotoka pruža frontu prema Sredozemlju gdje se očekuje formiranje nove ciklone i ta će ciklona našem području donijeti vrlo obilne oborine.
Uz to u nedjelju poslijepodne na obali će zapughhati umjerena do jak bura s olujnim udarima, a u gorju sve isto sa sjeveroistočnjakom. Navečer će i temperatura pasti.
U ponedjeljak na sjevernom Jadranu još će u prvom dijelu dana biti kiše, ali ne kao u nedjelju, dok će u Gorskom kotaru kiša biti moguća cijeli dan.
Od utorka smirivanje vremena i sve više sunca, a tako bi moglo potrajati i do kraja tjedna.

Za kraj ponovimo gradivo, stiže ciklona s vrlo obilnim oborinama, u nedjelju poslijepodne bura uz pad temperature zraka, kiša još tijekom ponedjeljka, pad bure i smirivanje od utorka.

Subota do kraja dana slčna kao i do sada, mogućnost slabe kiše ili lokalnog pljuska pa savjet svima onima koji idu na utakmicu Rijeka-Hajduk, ali i svima onima koji večeras planiraju biti na otvorenom, nije na odmet uzeti kišobran.

Sličan sadržaj