Veljača 2014. na globalnoj razini


Veljača 2014. godine bila je 21. najtoplija otkad postoje mjerenja na globalnoj razini, odnosno od 1880. godine.

Konkretni podaci govore sljedeće:
globalna temperatura u prosjeku, gledajući kopno i oceane je iznosila 12,5°C, odnosno 0.41°C toplije od prosjeka za 20. stoljeće, za mjesec veljaču.

Da nešto s klimom nije u redu, govori podatak da je ova veljača čak 29. put zaredom toplija od prosjeka, zadnji puta je veljača bila hladnija od prosjeka daleke 1985. godine.

Temperatura kopnenih površina je u veljači bila za 0.31 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 3.2°C.

Što se tiče prosječne temperature svjetskih oceana, ona je bila viša za 0,45°C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 15.9 °C.

Na Sjevernoj polutci temperaturno odstupanje u veljači je iznosilo 0,35°C, a na Južnoj 0,48°C. Podatak koji je vrijedan pažnje, je taj da je prosječna temperatura kopnenih površina na Južnoj polutci u veljači bila rekordno visoka, za 1.13°C viša od prosjeka.

Na većem dijelu kopna zabilježene su temperature iznad prosjeka za mjesec veljaču. Istočni dijelovi Rusije kao i sjever Skandinavije su u veljači bili i za više od 5°C topliji od prosjeka za taj mjesec. Mnogi dijelovi Finske su u veljači bili za 6 do 8°C topliji od prosjeka, a neka područja su bilježila temperaturno odstupanje i više od 9°C.

Dok je u tim područjima bilo rekordno toplo, u manjim dijelovima središnjeg sjevernog Atlantika, te mnoga područja u središnjem i sjevernom dijelu Sjeverne Amerike su imali rekordno hladnu veljaču, čija se srednja temperatura kretala i do 5°C ispod prosjeka.

Gledajući oborine, ekstremna količina oborina je pala u dijelovima zapadne i središnje Argentine, u dijelu sjeverozapadnog SAD-a, na istoku Etiopije, u dijelu Velike Britanije i na zapadu Francuske.

Vrlo sušno je bilo u većem dijelu Čilea, na dijelu juga Aljaske, na sjeveru Norveške, zapadu Poljske, sjeveru Afrike, na većem dijelu jugoistočne Azije, dijelovima istoka Australije te na većem dijelu Novog Zelanda. Najsušnije pak, je bilo na jugu i jugozapadu SAD-a, sjeveroistoku Brazila, dijelovima Čilea, južne Kine, jugoistočne Australije i središnje Afrike.

Foto: temperaturno odstupanje kopna i oceana (°C) u veljači 2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Sličan sadržaj