Počinje i kalendarsko proljeće / Saznajte kad će kiša na riječkom području

Rtavn1141

Nakon što smo 1. ožujka dočekali klimatološko proljeće, u četvrtak, u 17 sati i 57 minuta dočekujemo astronomsko proljeće.
Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare pa i u školske udžbenike i pamćenje generacija učenika, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. ožujka.

Početak proljeća, kao i početak jeseni, poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, pojavom u astronomiji kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce na svom prividnom gibanju po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice. Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.

A početak kalendarskog proljeća, tj. vrijeme tijekom četvrtka uistinu će odgovarati godišnjem dobu. Bit će sunčano i toplo, čak ni ujutro ne previše svježe. Najviša dnevna temperatura može i do 20°C.

Petak će napraviti uvertiru pred promjenu u subotu. Tijekom petka očekuje se porast naoblake, ali se oborine ne očekuju.

Subota nosi promjenu vremena uz kišu koja će najvjerojatnija biti na riječkom području, istočnom priobalju te zapadnim i sjeverozapadnim predjelima Gorskog kotara. Bit će nešto svježije i vjetrovitije.
Ujedno počinje i ono što nazivamo “riječkim vremenom”, puno oblaka uz malo povremene kiše. Sve je to zbog ciklonalne aktivnosti na Atlantiku, od kojih poneka fronta zaluta i do Sredozemlja, a onda sve u jugozapadnoj struji dođe do Kvarnera, posebno Rijeke, gdje orografija učini svoje i dok je u Rijeci oblačno, južnije zna biti i posve sunčano vrijeme.

Za razliku od prijašnjih situacija kada je takvo “trulo” vrijeme znalo potrajati i tjednima, u ovom slučaju trajat će neprekidno samo jedan dan.
Već od nedjelje i tijekom ponedjeljka očekuje se intenziviranje ciklone u Genovskom zaljevu (naslovna modela GFS), što znači da tada očekujemo i najviše kiše, posebno na riječkom poručju, i do 50 mm.

Od utorka do četvrtka nastavak utjecaja nestabilnog Sredozemlja na vrijeme u nas, ali bez neke izraženije ciklone.

Potkraj idućeg tjedna moguća je i stabilizacija vremena.

Sličan sadržaj