Vlada FBiH zatražila proglašenje stanja prirodne nesreće u cijeloj BiH

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zasjedanju, nastavila je danas 47. hitnu sjednicu razmatranjem stanja u FBiH izazvanog velikim poplavama. Polazeći od ozbiljnosti situacije, Vlada je zadužila Federalni štab i Federalnu upravu civilne zaštite da Vijeću ministara BiH upute zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće za teritoriju Bosne i Hercegovine.

Danas je istaknuto da između Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske postoji dobra koordinacija u naporima da se što više i brže ublaže posljedice velikih poplava.

Nakon što je federalni ministar unutrašnjih poslova informirao o sigurnosnom stanju na poplavljenim područjima, Vlada je uputila poziv kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova da otkrivaju one koji stanje na popljavljenim područjima koriste za pljačkanje domova i privrednih objekata. Kako je Kaznenim zakonom FBiH definirano, ovo su oblici teške krađe.

Ujedno, Vlada je uputila poziv građanima da saznanja o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke prijave najbližoj policijskoj stanici, a da o slučajevima neosnovanog podizanja cijena, naročito osnovnih životnih namirnica i sanitarnih potrepština upoznaju inspekcijske uprave.

Ukoliko službene osobe iz policijskih stanica i inspekcija propuste poduzeti mjere po ovim prijavama, upućen je poziv građanima da o tome direktno informiraju Vladu FBiH na otvoreni telefon 033/212-602.

Na današnjoj sjednici je prezentirana i informacija da je Federalna vlada danas otvorila donatorske račune za pomoć stradalim u poplavama, čiji brojevi su dostavljeni medijima, a mogu se vidjeti i na web-stranici Vlade FBiH.

Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Fonda za ove namjene. S tim u vezi, između ostalog, planirano je da već u ponedjeljak u Federalnoj vladi bude organiziran sastanak s predstavnicima javnih preduzeća i njihovih kooperanata kako bi bile sagledane njihove mogućnosti u pružanju pomoći ugroženim područjima.

Vlada je danas federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića ovlastila da koordinira prihvat pomoći koju građani i pravne osobe dostavljaju za nastradale u FBiH.

Upućena je preporuka lokalnim zajednicama koje su proglasile stanje prirodne nesreće da za ponedjeljak i utorak (19. i 20.5.2014. godine) donesu odluke o obustavi rada javnih ustanova, organizacija i preduzeća čiji bi uposlenici ili korisnici mogli biti izloženi opasnosti, te da poslodavci organiziraju proces rada u mjeri u kojoj je to neophodno i na način koji neće ugrožavati život i zdravlje uposlenika.

Također, lokalnim zajednicama u kojima se stanje nakon poplava smiruje, Federalna vlada uputila je apel da pozovu građane i pravne osobe da se uključe u aktivnosti na ublažavanju i otklanjanju posljedica poplava, kao i da prihvate volontere koji pristižu s drugih područja kako bi pružili pomoć.

Vlada je razmatrala i informaciju o epidemiološko-zdravstvenom stanju koju je iznio direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler. Tim povodom naglašeno je da su prioriteti osiguravanje snabdijevanja stanovništva vodom za piće i sredstvima za higijenu. Ukazano je i da je veoma bitno na vrijeme i pravilno sanirati uginuli stočni fond.

U dijelu sjednice posvećenom elektroenergetskom sektoru, naglašeno je da je snabdijevanje električnom energijom potpuno stabilno i da građani nemaju razloga za za bojazan da će ostati bez ovog energenta.

Danas je direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić upoznao članove Vlade s najnovijom vremenskom situacijom i njenim prognoziranim razvojem, a direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić o stanju u željezničkom saobraćaju.

Izvor: klix.ba

Sličan sadržaj