VODENI VAL STIŽE NOĆAS U KARLOVAC, U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI ZEČJI NASIPI


Karlovac, wikipedia

Do pet sati ujutro do Karlovca će, po službenoj procjeni Hrvatskih voda, doći veliki vodeni val, tako da se očekuje da će vodostaj Kupe porasti 726 centimetara, sa 693 centimetara, koliko je izmjereno u 20 sati.

Kad je vodostaj iznad 700 centimetara, nastupaju redovne mjere obrane od poplave.
Za sada vode na cestama nema, osim na lokalnoj cesti u Priselcima gdje se iz korita izlila Dobra. Građani u karlovačkim naseljima Mekušje, Husje i Drežnik upozoreni su na predstojeće plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima.

Vrhunac vala očekuje se između četiri i šest sati, ali se to ne može precizno tvrditi jer su i Korana i Kupa zbog obilnih kiša velike pa bi se nadolazeći val mogao pretvoriti u sporiji tzv. produženi val, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

»To je visoki vodostaj, ali nam je u posljednje vrijeme postao čest. Posljednji velik vodostaj s poplavama bio je i veći od očekivanog, u siječnju 2013. godine. Razlog je u hidrometeorološkim ispadima koji se u posljednje vrijeme događaju u kraćim razmacima nego što je to bilo ranijih godina«, kazala je Željeznjak.

Što se poduzetih mjera tiče interveniralo se tamo gdje se moglo. Zatvoreni su otvori u protupoplavnim zidovima, a spremne su i vreće u skladištu Pomoćnog centra obrane od poplave Hrvatskih voda. Za sada su vreće isporučene samo u Slunj zbog izlijevanja Slunjčice i u Volavje kod Jastrebarskog, zbog izlijevanja potoka Volavčića. Na području Jastrebarskog vatrogasci su tijekom dana zbog visokih voda imali čak 60 intervedncija.

Građani se u slučaju potrebe danonoćno mogu obratiti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na telefonski broj 112.

Sličan sadržaj