Vodostaj Save u porastu, iz Hrvatskih voda poručuju da opasnosti nema

Vodostaj Save kod Županje raste 2-3 cm po satu. I kod Gunje vodostaj raste, ali sporije nego jučer, to je puno manje neko prethodnih dana kada je Sava rasla i 11 cm.

Iz Hrvatskih voda poručuju da razloga za zabrinutost nema jer je protok vode dvostruko manji u odnosu na lipanj, kada je Sava ozbiljno zaprijetila Županji. Kao dodatne mjere opreza djelatnici Hrvatskih voda pojačali su kritične točke – vrećama i folijama. Poručuju da bi svi radovi oko saniranja nasipa trebali završiti do početka listopada i prvih jesenjih kiša.

Obnova na područjima županjske Posavine koja su svibnju stradala u poplavi, provodi se sukladno planovima koji predviđaju da se većina stradalih stanovnika svojim domovima vrati između Božića i Nove godine, rekao je u Drenovcima zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Uhlir je apelirao na građane da se što prije odluče o načinu na koji žele da im se domovi obnove. Dodao je kako su prve izjave potpisane i u Gunji te će tamošnjim vlasnicima kuća koji su izjavu potpisali, novci biti isplaćeni u idući utorak.

Za sada je za postupak obnove evidentirano oko 2500 kuća. S današnjim danom uklonjeno je 123 kuća.
Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, izrazio je nezadovoljstvo brzinom obnove obiteljskih kuća u Gunji. Poručio je da će, ukoliko se nešto ne promjeni, obnova u Gunji potrajati dosta duže od predviđenih planova.
Općina Gunja iznajmila još stotinjajak aparata za isušivanje. Trenutačno je u Gunji u pogonu 300-tinjak aparata za isušivanje što bi trebalo biti dovoljno, kazao je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić.

Izvor: HRT
Foto: Republika.eu

Sličan sadržaj