Vodostaji i dalje visoki, vodeni val ide prema Sisku

sava

Vodostaji nekih hrvatskih rijeka u daljnjem su porastu te su na pojedinim dionicama uvedene redovne mjere obrane od poplava, stoji u nedjeljnom izvješću o obrani od poplava Hrvatskih voda.

Trenutno su u porastu vodostaji rijeke Save nizvodno od Zagreba, rijeke Kupe nizvodno od Brodarca, na Česmi nizvodno od Čazme, te na rijeci Ilovi nizvodno od Velikog Vukovja.

Redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Korani kod Karlovca, na Glini kod Vranovine, na Glogovnici, na Česmi kod Pavlovca, na Ilovi nizvodno od Maslenjače, te na Zelini kod Božjakovine.

Iz Hrvatskih voda kažu i da će povoljne meteorološke prilike narednih dana imati pozitivan utjecaj na stanje vodostaja, no da su zbog prognoziranih i palih oborina u Bosni i Hercergovini u porastu vodostaji rijeke Une, Vrbasa i Bosne, što može imati utjecaj na porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca.

HRT javlja kako u Karlovcu vodostaji rijeka od 10 sati stagniraju. Kupa se zaustavila na 769 centimetara, a Korana na 751. Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave proglašene noćas.

Visok vodostaj Kupe najviše se odrazio na stanje u prometu – osim na lokalnoj prometnici Gornje Mekušje-Karlovac, Kupa, odnosno Korana izlile su se na još četiri prometnice u županiji. Zasad nema informacija o poplavljenim kućama, već su pod vodom vrtovi i usjevi u gradu i okolici.

Izvanredne mjere proglašene su i za Poljanski Lug.

Ovom izvješću pridodat ćemo i da je vodostaj Rječine stabilan na svim mjernim postajama, što je bilo i očekivano obzirom da na riječkom području i nije bilo obilnije kiše proteklih dana.

Najintenzivniji dio kišnog razdoblja koje je prije nekoliko dana zahvatilo veći dio Hrvatske pomalo je iza nas, no oborina će biti i u sljedećim danima, a u unutrašnjosti će temperature zraka ostati relativno niske za ovo doba godine.

Naslovna: voda.hr

Sličan sadržaj