VRHUNAC HLADNOĆE BIO TIJEKOM PROTEKLE NOĆI: GORSKI KOTAR I RIJEČKO ZALEĐE I ISPOD NULE, RIJEKA 5, JUG NAJTOPLIJI / STIŽE ZATOPLJENJE S KIŠOM I JAKIM JUGOM, U NEDJELJU JAKA BURA S OLUJNIM UDARIMA!


Protekla je noć, sukladno očekivanjima i najavama bila najhladnija u našoj županiji, a lokalno je došlo i do pojave mraza. Većina postaja svoje je minimume bilježila upravo sredinom noći, jer je već u drugom dijelu došlo do zatopljenja i povlačenja hladnoće s našeg područja. Prema podacima automatskih i službenih postaja, temperatura u Gorskom kotaru spustila se i do -2°C, koliko je izmjereno u Pargu, Čavle su imale 0°C, Klana 3°C, Pehlin 5°C, Kozala 6°C, dok je na najjužnijim kvarnerskim otocima bilo osjetno toplije pa su mjereni minimalci i od 13°C.
Gorski kotar nije bio najhladniji dio Hrvatske. Temperatura se u Lici te Slavoniji također spustila vrlo nisko. Izdvojit ćemo Zavižan s -4°C, Gospić i Slavonski Brod s -3°C, a od automatskih postaja Jelvica, Bjelolasica, Stajnica i Krasno imali su vrlo hladnu noć i jutro s -4°C.

Dan je u PGŽ donio ipak nekakvo zatopljenje pa se temperatura kretala od 14 do 19°C, dok se u Dalmaciji temperatura lokalno penjala i iznad 20°C. U unutrašnjosti, petak je bio još jedan prohladan dan, a temperatura se kretala uglavnom između 10 i 16°C.
Odmicanjem dana u PGŽ je došlo do povećanja naoblake, zbog promjene strujanja i početka utjecaja sustava iz zapadnog Sredozemlja s kojim ćemo od sutra ući u nestabilniji period s povremenom kišom.

Ciklona će se tijekom subote pomicati prema Italiji pa će na području naše županije mjestimične i povremene kiše biti već od jutarnjih sati. Jačanje intenziteta oborina moguće je u drugom dijelu dana kada će na jugu regije jačati jugo koje može imati i olujne udare. Vjetar bi trebao oslabiti do noći na nedjelju.
Pogoršanje bi se u drugom dijelu dana trebalo proširiti i na ostatak Hrvatske, izuzev Slavonije gdje će biti sunčano
Nedjelja će također biti promjenjiv i nestabilan dan uz mogućnost povremene kiše, a u drugom dijelu dana zapuhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima (slika modela ARW, maps.meteoadriatic.net).
Slično vrijeme i početkom novog tjedna dok bi od sredine idućeg tjedna trebalo biti stabilnije.

Crikvenica upravo, foto: Renata Salaj Vaci

Sličan sadržaj