Vrhunac vrućine u četvrtak: Po zdravlje opasne meteorološke prilike!

HR-140612

Prema većini prognostičkih modela, četvrtak će biti najvrući i najsparniji dan u nizu vrućih dana koji traju od proteklog vikenda.

Na servisu Meteoalarm, kojeg informacijama opskrbljuje DHMZ, za četvrtak su najavljene temperature do ili preko 35°C, a narančasto upozorenje, izdano je za riječku regiju, splitsku regiju, zagrebačku regiju i kninsku regiju.
Moramo istaknuti da je protekle noći na istim tim stranicama za Rijeku vrijedilo čak i crveno upozorenje, koje je jutros ublaženo na narančasto.

Bez obzira na to ublažavanje, četvrtak će biti vruć, ali i sparan dan. Prema DHMZ-u vrlo visoke temperature zraka mogu kod kroničnih bolesnika stvarati dodatne tegobe. Preporuča se umjerena aktivnost, naročito u najtoplijem dijelu dana, i obavezna zaštita od UV zračenja. U Lici i Gorskom kotaru će nepovoljan biometeorološki utjecaj biti malo slabije izražen.

Vrijeme će biti osjetno nestabilnije, a sve zbog utjecaja prodora sa sjevera s čijim će hladnijim zrakom, atmosfera nad Hrvatskom bivati vrlo nestabilna. Prema karti CAPE indexa koju možete vidjeti ispod, najveća mogućnost za lokalno izraženije nestabilnosti, postojat će na krajnjem sjeveru Hrvatske, dok će u ostalim područjima mogućnost jačih nestabilnosti biti uglavnom umjerena, a u Dalmaciji neće ni postojati.
z3_mlcape_36

U unutrašnjosti s prodorom može puhati i umjeren do jak sjeverac, a prolazno pojačanog vjetra može biti i lokalno u Gorskom kotaru te uz kvarnersku obalu. Kiša i pljuskovi uz pojavu grmljavine od sredine četvrtka, bit će mogući u većem dijelu Hrvatske.

To će ujedno označiti i prekretnicu dosadašnje sinoptičke situacije. Na Atlantiku će se formirati anticiklonalni blok, zbog kojeg će prodori sa sjevera imati neometan dolazak do juga Europe. Sudar hladnijeg zraka sa toplim sredozemskim dovodit će do čestih nestabilnosti pa čak i stvaranje sekundarnih ciklonalnih centara.
Rtavn721

Zbog toga se u dane vikenda očekuje dosta kiše, A koliko bi je moglo pasti do srijede pogledajte u sljedećem prikazu.

Zahladit će 10 ili više stupnjeva te ćemo tako zaboraviti kako izgledaju ljetne vrućine. S padom temperature zraka osvježit će i more.

Sličan sadržaj