Brazil – Hrvatska: Oblačno, vrlo toplo, mogućnost magle

Clipboard01

Počelo je odbrojavanje posljednjih sati prije otvaranja SP u nogometu, koje se održava u Brazilu, a upravo će Hrvatska imati tu privilegiju otvoriti prvenstvo s domaćinom Brazilom. Utakmica se igra u Sao Paulu, na Areni Corinthians, a početak je u 17h po lokalnom vremenu.

Razmišljali smo dosta kako pristupiti informiranju o vremenu za SP. Da li pisati općenito o vremenu i izgledima tijekom prvenstva ili se samo fokusirati na nastupe naše izabrane vrste.
U donošenju odluke pomogao nam je sam Brazil. Zemlja je ogromna i nemoguće je dati nekakav trend prognoze dok traje natjecanje, jer Brazil ima 5 glavnih klimatskih podvrsta: ekvatorska, tropska, polusuha, brdska tropska, umjerena, i suptropska klima.
Upravo ta raznolikost klime navela nas je da samo pratimo i najavljujemo vrijeme prije odigravanja utakmica Hrvatske i predstavljamo gradove.

Kako smo i na vrhu naveli, prva utakmica prvenstva igra se u četvrtak u 17h po lokalnom vremenu u Sao Paulu, gradu od 12 milijuna stanovnika.

São Paulo ima vlažnu podtropsku klimu. Temperature rijetko kad dosežu 30°C u ljeti, dok je zimi mraz vrlo rijedak. Najviša zabilježena temperatura je 35,3ºC, 15. studenog 1985., a najniža -2,1°C, 2. kolovoza 1995. Obje ove temperature zabilježene su na meteorološkoj stanici Mirante de Santana u sjevernoj zoni. U brdima oko grada (Horto Florestal), 2. kolovoza 1955., neslužbeno je zabilježena temperatura od -3,9ºC. Naleti snijega službeno su zabilježeni samo jednom, i to 25. lipnja 1918. Kiša je vrlo obilna, pogotovo u toplijim mjesecima, ali rijeđa između lipnja i kolovoza. Ni São Paulo niti obližnju obalu nikad nisu pogodili uragani.

(wikipedia)

Poznato je da je dok kod nas traje ljeto, na južnoj polutci traje zima, no kako je grad pod utjecajem podtropske klime zima se baš i neće previše osjetiti.

Prema prognozi brazilskog Nacionalnog instituta za meteorologiju, u četvrtak se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, uz mogućnost pojave magle. Jutarnje temperature bit će oko 15°C, a najviša dnevna može porasti do ugodnih 25°C.

Rekli bismo idealni uvjeti za igru i pravo vrijeme za otvaranje SP-a.

Sličan sadržaj