Vruć ponedjeljak: U Gorskom kotaru temperature preko 30°C / Parg topliji od Dubrovnika / Vrhunac vrućina u utorak i srijedu!

Clipboard01

Niz iznadprosječno toplih dana početkom srpnja nastavio se vrućim i vrlo vrućim ponedjeljkom. Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj od 36°C izmjerena je u Pazinu, a čak je i na Zavižanu izmjereno vrlo toplih 25°C.

Svakako je zanimljivo za istaknuti da je ponedjeljak bio prvi dan s temperaturom preko 30°C u Gorskom kotaru, točnije u Pargu kod Čabra izmjerena je najviša dnevna temperatura od 31°C, što je više nego u Dubrovniku u kojem je temperatura rasla do 29°C, čime je Dubrovnik bio među najhladnijima u zemlji.

U PGŽ najtopliji je bio Mali Lošinj u kojem je temperatura porasla do 35°C, slijede Rijeka i riječki aerodrom sa po 33°C, dok je u Rabu izmjereno 32°C.

Vruće vrijeme jako je pogodovalo zagrijavanju mora čija se temperatura na cijelom Jadranu kreće između 24 i 26°C.

Vrhunac vrućina u Hrvatskoj bit će u utorak i srijedu, kada temperatura može rasti i do 38°C, a sve će pratiti i vruće noći, a temperatura čk se neće ni spustiti ispod 25°C.
U večernjim satima srijede našim će se krajevima približiti hladna fonta sa sjeverozapada koja će posebno unutrašnjosti i gorskim predjelima donijeti pljuskove s grmljavinom, uz osjetan pad temperature zraka.
Na Jadranu će se ta promjena očitovati uglavnom uz jačanje bure i manji pad temperatura, a veću mogućnost za nešto kiše i pljuskova ima obalno područje sjevernog Jadrana. Bura će izmiješati slojeve mora te će i ono dodatno osvježiti.

Već do četvrtka poslijepodne uspostavit će se stabilizacija vremena, a zatim će prema vikendu postupno biti sve toplije uz novo zagrijavanje zraka i mora, iako bez dosadašnjih visokih temperatura.

Naslovna: 10 najtoplijih lokacija u Hrvatskoj tijekom ponedjeljka; Izvor: Ogimet.com

Sličan sadržaj