Vrućine će prolazno prekinuti hladna fronta sredinom tjedna

web_fronte_sutra12
Ulaskom u mjesec srpanj, prvi cjeloviti ljetni mjesec, dočekao nas je niz vrlo toplih i vrućih dana koji će se nastaviti i tijekom sljedećeg tjedna.

Slično kao i lipanj, tekući nas je mjesec iznenadio iznimno visokim temperaturama koje su se u drugoj polovici tjedna na izmaku vratile na velika vrata.

Vrućine s područja Pireneja, o kojima smo čitali prošli tjedan ovoga su tjedna došle i do nas.
Takav razvoj situacije tijekom prve dekade srpnja možemo zahvaliti sinoptičkoj situaciji nad Europom koja se od kraja prošloga tjedna nije previše mijenjala. Snažna ciklona nad sjeverozapadom kontinenta pojačava južno strujanje kojime nad zapad, jug te jugoistok Europe pritječe topao i razmjerno suh suptropski zrak.
Dnevni maksimalci na Kvarneru od srijede su redovito prelazili 30°C, dok su se najniže temperature tijekom ranih jutarnjih sati zadržavale iznad 20°C.
Iako podnošljivije, temperature u gorju nisu previše zaostajale za trendovima na obali. Tijekom dana redovito su se očitavale temperature iznad 25°C.
Tjednu monotoniju pretežno vedrog vremena narušio je petak kada je do sjevera županije stigao manji poremećaj u atmosferi. Kratki popodnevni pljuskovi, čije postojanje modeli nisu predvidjeli, nakratko su osvježili lokacije u gorju te na širem riječkom području.
Vikend je ponovno obilježio daljnji rast temperatura zraka. U nedjelju, Rijeka je bila 3. najtopliji grad u Hrvatskoj, s izmjerenih 33.9°C. Mali Lošinj, našao se dva mjesta iza s 33.4°C.
Mjerna postaja Parg-Čabar očitala je 28.1°C, jednu od najnižih maksimalnih nedjeljnih temperatura u cijeloj državi.

Bez većih iznenađenja ulazimo i u sljedeći tjedan. Ustaljeni raspored anticiklone i ciklone nad Europom ostat će isti u prvoj polovici tjedna.
Četvrtak bi, uslijed jačeg prodora ciklone sa sjevera Europe mogao donijeti manje osvježenje uz neznatniji, ali ipak osjetan, pad temperature.

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano vrijeme uz mogućnost popodnevnih kraćih pljuskova popraćenih grmljavinom, posebice na sjeveru Kvarnera te u Gorskom kotaru.
Uz slab do umjeren vjetar južnih smjerova temperature će se ponovno popeti do visokih 34°C na obali, dok bi Gorani mogli izmjeriti i do 30°C.

Djelomično sunčano posvuda će biti i u utorak. Vjetar jugozapadna smjera u drugoj će polovici dana pojačati.
Temperature i dalje vrlo visoke, bez većih promjena u odnosu na ponedjeljak.

Srijeda će, uz temperature bliske 30°C i umjerenu naoblaku, biti malo svježija, no i dalje vrlo topla i vruća. Gorski predjeli bi se u drugoj polovici dana mogli naći na meti grmljavinskih pljuskova.
Navečer će se sa sjeverozapada Europe spustiti hladna fronta koja dolazi na vrući zrak, što bi moglo rezultirati i jačim grmljavinskim nestabilnostima, posebno u zaleđu obale i Gorskom kotaru, ali se mogućnost pljuskova s grmljavinom ne smije isključiti niti drugdje na Kvarneru.
Predvečer će okrenuti na buru te na sjeveroistočnjak u gorju, uz jačanje spomenutih vjetrova, pa može biti i poteškoća u prometu.

Četvrtak i petak ponovno stabilniji, uz pretežno sunčano vrijeme, iako još u noći na četvrtak može biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena do jaka bura koja će tijekom petka biti zamijenjena slabim do umjerenim sjeverozapadnjakom, dok će se u gorju zadržati sjeveroistočni vjetar. Temperature nešto niže.

Vikend djelomice sunčan, uz ponovni porast temperatura zraka (do 33°C). Tijekom dana puhat će slab zapadnjak i jugozapadnjak.

Naslovna: Sinoptička situacija nad Europom 06.07.2015.; DHMZ

Sličan sadržaj