Vrućine stižu za vikend i kod nas: Saznajte koje se temperature očekuju

Dosadašnji tijek ljeta, bar kada je riječ o PGŽ odvio se prilično “bezbolno” što se tiče visokih temperatura. U Rijeci se u proteklih mjesec dana temperatura nije popela više od 33°C, i to samo jedan dan (24.6.). U Rabu je najviša temperatura ovog ljeta do sada iznosila 32.7°C, a zabilježena je 25. i 27.6. Mali Lošinj je svoj najtopliji dan imao 24.6. (32.3°C), u Pargu je temperatura rasla do 29.5°C, a izmjerena je prvog dana kalendarskog ljeta.

Temperature su se većinom na Kvarneru držale oko 25 do 30°C, a u Gorskom kotaru oko 25°C, s time da je najtopliji bio period od 19. do 27.6.
Istovremeno su pojedini krajevi Hrvatske imali u trećoj dekadi lipnja pojedine dane najvišu dnevnu temperaturu i do 35 ili 36°C!

Početkom srpnja temperature su se u PGŽ uglavnom držale tih 25 do 30°C, a palo je i lokalno nešto kiše, zbog čega je i temperatura bila pod kontrolom.

Međutim, već tijekom srijede temperatura je ponovno podsjetila da je ljeto uz vrijednosti i do 32°C u Rabu, 31°C u Malom Lošinju, 30°C u Rijeci te 26°C u Pargu.

Za vikend bi te vrijednost mogle porasti i 4 do 5°C! Na vrijeme djeluje prostrana anticiklona s kojom stiže topao i suh zrak s juga pa će najtoplije biti tijekom subote i nedjelje kada se na Kvarneru očekuje i do 35°C (ponegdje čak i više), a i na području Gorskog kotara očekuju se temperature više od 30°C!

U najtoplijim dijelovima Hrvatske, a tu se prvenstveno misli na Slavoniju i unutrašnjost Dalmacije, temperatura može doseći i 40°C!

Od ponedjeljka malo svježije u PGŽ, a u drugoj polovici tjedna može doći i do konkretnijeg pada temperatura.

Naslovna: Piwotal weather

Sličan sadržaj