Dva važnija meteorološka događaja obilježila kraj svibnja i lipnja u Europi, srpanj počeo snijegom u Pirenejima i ekstremnom vrućinom u Grčkoj i Turskoj!

Kraj svibnja i lipnja 2017. godine, ostat će upamćeni po dva vrlo upečatljiva meteorološka događaja.

Prvo je krajem svibnja jaka oluja poharala rusku prijestolnicu Moskvu ubivši pritom 16 ljudi. Sličan događaj nije se dogodio od 1998. godine kada je poginulo 10 osoba.

Zatim je kraj lipnja u većem dijelu Europe obilježila ciklona koja je donijela nerijetko obilniju kišu i svježije vrijeme, a u njemačkoj prijestolnici Berlinu donijela vrlo obilnu kišu – u jednom danu pala je četvrtina godišnje količine kiše. Izmjerene su 152 litre po metru kvadratnom.

Posljednjih dana lipnja i na sam početak srpnja Europa je ušla s dosta turbulentnom sinoptičkom situacijom – ekstremi su bilježeni s obje strane termometra.
Toplina koja je započela na jugozapadukrajem mjeseca, završila je na jugoistoku početkom srpnja. Jugozapad je u srpanj ušao sa svježijim vremenom, a u Grčkoj i Turskoj bilježeni su ekstremi.

Svježina koja je stigla s hladnim prodorom na jugozapad Europe, pretvorila se u hladnoću dovoljnu da na najvišim predjelima Pireneja padne i snijeg uz rekordno niske maksimume.
Istovremeno su u Grčkoj i Turskoj bilježeni rekordi. Na Kreti se u mjestu Mires temperatura popela i do rekordnih 45.9°C, u Antaliji u Turskoj izmjeren je apsolutni maksimum od 45.4°C, a u gradu Bodrumu 46.8°C.

Naslovna: Pic du Midi

Sličan sadržaj