WMO uklonio ime uragana sa liste radi izbjegavanja mogućih nesporazuma s Islamskom državom

odile-modis2-sep14

Lista s nazivima uragana za sjeveroistočni dio tropskog Pacifika ovoga petka doživjela je neočekivanu preinaku.

WMO-ov odbor za regiju Sjeverne Amerike, Centralne Amerike te područja Kariba sastavljen od 27 stručnjaka, ovoga se tjedna sastao u Kostariki te odlučio iz popisa naziva sjevernopacifičkih uragana za 2016. godinu izbaciti ime “Isis”.
Na skupu se procijenilo kako je rizik ovakvog imena velik, budući da je “Isis” ujedno i kratica za naziv Islamske države (Islamic State of Iraq and Syria). Kako bi izbjegli eventualne nesporazume i optužbe, ime su zamijenili s “Ivette”.
“Isis”, u kontekstu koji je to WMO htio upotrijebiti, imalo bi konekciju samo s istoimenom drevnom egipatskom božicom.
Kao dodatni razlog ovakve nesvakidašnje odluke naveli su i činjenicu kako se u povijesti nikada nisu zadržavala imena koja su asocirala na masovna ubojstva ili ratna stanja – aludirajući pritom na sva zlodjela počinjena od strane militantnih grupa ISIS-a u protekle dvije godine.

No to nije prvi put da se neko ime namijenjeno za uragan ocijenilo neprikladnim – 2001. godine “Adolph” i “Israel” uklonjeni su sa postojeće liste naziva zbog niza razloga temeljenih na 2. svjetskom ratu.

Uz izbacivanje, WMO neka imena uragana šalje u “mirovinu”, te na taj način izbjegava ponovnu uporabu. Jedan od najpoznatijih primjera takve vrste je i uragan iz rujna 2014. godine, Odile, koji je izazvao štetu preko milijardu američkih dolara (6. po iznosu za učinjenu materijalnu štetu), te odnio 11 ljudskih života. Pogodio je područje Kalifornijskog poluotoka, meksičku saveznu državu Baja California te razorio gradić Cabo San Lucas. Ponovno, temeljni razlog je izbjegavanje stvaranja povezanosti između nadolazećih uragana i povijesnih katastrofa bez ikakve prognostičke utemeljenosti za uzbunu.
Odile je jedan od samo trinaest uragana u cijeloj povijesti bilježenja imena (od 1960.) čije je ime isključeno iz izbora za ponovno korištenje.

Ukoliko i ove godine, kao i 2014., ne pošaljemo niti jedno novo ime uragana u trajni arhiv, to će biti prvi takav niz od 1993.-1994. godine. Ipak, stručnjaci navode kako najveću šansu ugrožavanja ovog niza imaju uragani sjevernog tropskog dijela Atlantika, budući da je njihovo približavanje obali učestalije od pacifičkih.

Naslovna: Uragan Odile uoči dodira s Kalifornijskim poluotokom (2014.), slika satelita MODIS; izvor: NASA

Sličan sadržaj