Za ekstremnu hladnoću u Sjevernoj Americi krivo globalno zatopljenje?


Izrazito niske temperature koje su pogodile pojedine dijelove sjevernoameričkog kontinenta posljedica su globalnog zagrijavanja, javlja Climate Central, a prenosi britanski Guardian.

Oni koji u polarnoj zimi koja se nadvila nad pojedine dijelove SAD-a i Kanade vide argument protiv globalnog zatopljenja ne sagledaju čitavu sliku, tvrde znanstvenici. Jedan od efekata klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem upravo su ekstremne vremenske pojave.

Narušena ravnoteža

Dok se polarni vorteks s Arktika spustio na SAD i Kanadu, istovremeno su na krajnjem sjeveru zemaljske kugle temperaturni uvjeti relativno blagi. Ovog tjedna su, primjerice, niže temperature zabilježene u Alabami na američkom jugu, nego na tradicionalno hladnoj Aljaski.

Uzrok ovakvom nenormalnom vremenu, tvrde znanstvenici, upravo je postupno zagrijavanje zemaljske kugle koje je rezultiralo topljenjem ledenjaka i smanjivanjem količine arktičkog leda. Zbog toga dolazi do promjena u toplinskoj ravnoteži između Sjevernog pola i ekvatora, što rezultira izmjenom smjera atmosferskih vjetrova i ekstremnim vremenskim pojavama.

Radi se o takozvanom “Arktičkom paradoksu”, kojeg su znanstvenici prvi put identificirali prije nekoliko godina. Ovaj naziv označava pojavu u kojoj su temperature na Arktiku relativno blage, dok se istovremeno južniji dijelovi sjeverne hemisfere bore s neuobičajenim hladnoćama.

Bit će još gore

Da trenutni vremenski uvjeti idu na ruku ovoj teoriji smatra Judah Cohen, znanstvenik pri centru za Istraživanje atmosfere i okoliša u Massachusettssu. Cohen je prošle godine objavio studiju u kojoj pokazuje da je fenomen “Arktičkog paradoksa” povezan s razinom ledenog pokrivača na krajnjem sjeveru.

Jennifer Francis sa Sveučilišta Rutgers također tvrdi da polarna zima u SAD-u i Kanadi samo daje novu potvrdu teorijama o globalnom zagrijavanju i “Arktičkom paradoksu”. Francis također naglašava da ćemo sve češće svjedočiti takvim pojavama, kako temperature na Arktiku dalje budu rasle, a količina leda opadala.

Globalne temperature u studenom 2013. godine bile su najviše otkad postoje mjerenja. Garancija je to da će 2013. biti jedna od deset, a možda i od pet, najtoplijih godina ikad. Već zadnjih 37 uzastopnih godina su globalne temperature koje se bilježe u studenom iznad prosjeka.

Tekst: Index.hr

Sličan sadržaj