Za Uskršnji vikend jaka promjena vremena: Kiša i bura na Kvarneru, kiša i snijeg u Gorskom kotaru!

Rtavn061

Tko je mislio da kalendarsko proljeće znači i upravo proljetni tip vremena, moramo reći da se jako prevario. Nije neuobičajeno da se i tijekom proljetnih mjeseci (čak i krajem svibnja) dogodi neki jači hladni prodor koji donese zimska obilježja vremena.

Upravo takva sinoptička situacija sprema nam se za nadolazeći blagdanski vikend. Već se na sinoptičkoj slici iz naslova vidi da se ne radi tek o običnoj promjeni, već će se situacija prilično zakomplicirati. No, krenimo nekim redom.

Na sinoptičkoj slici vidi se snažna ciklona s pripadajućom frontom nad sjeverom Europe koja će se već tijekom petka svojom dolinom približiti našem području. Ipak neće doći do punog utjecaja ovog poremećaja, jer će još tijekom petka prodor sa sjevera spriječiti anticiklona sa zapada Europe.

Zato će petak proteći u znaku djelomice sunčanog vremena na prostoru PGŽ. Oborine se ne očekuju, ali će biti vjetrovito i prohladno za doba godine. Na Kvarneru će puhati bura i istočnjak, a u gorju sjeveroistočnjak, ponegdje i sjeverozapadnjak. Najviše dnvne temperature ispod 10°C u gorju, auglavnom ispod 15°C na Kvarneru. Vjetar će pojačati osjet svježine.

Fronta je toliko jaka da će ipak anticiklona popustiti tijekom subote, a zbog prodora hladnog zraka u Ligurskom moru formirat će se ciklonalni centar.
To će obilježiti subotu kao oblačan dan na Kvarneru, s dosta kiše posebno u poslijepodnevnim i večernjim satima. U gorju također oblačno, u početku s kišom, a zatim će prema večeri i noći kiša prelaziti u susnježicu, a potom i u snijeg. Treba isto tako reći da će snježna granica oscilirati, tako da primjerice na sjeveru Gorskog kotara snijeg može pasti na nižoj nadmorskoj visini, nego primjerice na većoj visini na zapadu područja.
U prosjeku snijeg bi se mogao spustiti na oko 700 m visine u Gorskom kotaru, a sigurno će ga biti iznad 1000 metara, gdje se može formirati i 20-ak cm pokrivača.

Vjetar će tijekom subote uglavnom biti južnih smjerova, izuzev možda riječkog područja gdje će biti bure i istočnjaka.
S obzirom na najavljeni snijeg, logično je da će temperature pasti. Na Kvarneru u subotu ispod 15°C, a u gorje će hladnoća najprije stići pa se ne očekuju temperature više od 5°C.

Utjecaj ciklone bit će i na sam Uskrs, gdje će u Gorskom kotaru na oko 700 metara pa naviše padati slab snijeg, a niže od toga kiša. Oborine bi se mogle zadržati cijeli dan, a tek navečer izgledno je razvedravanje.
Na Kvarner će razvredravanje stići u poslijepodnevnim satima nedjelje, a do toga vrijeme će biti promjenjivo oblačno uz mogućnost slabe kiše.

Kako nedjelja bude odmicala, odmicat će i ciklona prema jugu, a to znači jačanje bure koja će već do nedjelje kasno navečer imati i olujne udare na Kvarneru. Temperature u nedjelju na Kvarneru tek malo iznad 10°C, a u Gorskom kotaru tek malo iznad nule.

Na Uskršnji ponedjeljak osjetno stabilnije, ali hladno vrijeme.

Sličan sadržaj