ZAHLADNJENJE | U petak olujna bura s orkanskim udarima, malo snijega u dijelu Gorskog kotara

Početkom ovoga tjedna naše je područje zahvatila žestoka promjena u sklopu fronte i oslabljene ciklone koja je donijela vrlo obilne količine oborina čitavoj regiji, a najvišim dijelovima Gorskoga kotara i snijeg.

Promjena koja nam stiže neće biti toliko bogata oborinom koliko burom i hladnoćom. Početkom tjedna pisali smo o stvaranju anticiklonalnog bloka preko Atlantika, odnosno spajanju Azorske anticiklone s Grenlandskom, a to se i ostvarilo no ipak u nešto slabijoj verziji zbog ponovnog jačanja zonalnog strujanja.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na grebenu dviju anticiklona, jedne kod Azora, a druge centrom kod Kazahstana te će nam upravo greben Azorske anticiklone koji se uzdigao prema sjeveru spustiti hladan zrak u Europu, naravno uz pomoć Skandinavske ciklone.

Aktualna sinoptička situacija, wetterzentrale.de

Kako zonalno strujanje jača prilikom prelijevanja sve hladnijeg zraka iz Kanade u Atlantik, tako su ostali sustavi (u ovom slučaju ponajviše Azorska anticiklona) prisiljeni na pomicanje prema istoku, čime se hladan zrak koji se spušta u Europu također pomiče prema istoku.

Zbog toga će ovaj nailazak hladne fronte na Alpe biti loš za stvaranje sekundarne ciklone koja bi nama donijela kišu, već će hladan zrak koji će prvo pogoditi sjeverne obronke Alpa biti najprije usmjeren po istočnom rubu što će se kod nas manifestirati u obliku fronte koja će gorju donijeti i nešto oborina, a Kvarneru uglavnom suho vrijeme zbog bure koja će isušiti i taj malo zasićeni zrak vlagom.

Sekundarna ciklona stoga će se stvoriti nešto južnije na području Rima te zbog svoje udaljenosti neće utjecati na okretanje smjera vjetra na jugo već će samo svojim produbljivanjem dodatno pojačati buru.
Uz – 8°C po visini u subotu, osjet hladnoće uz buru bi mogao biti izražen, no jutarnji mrazevi bi zbog utjecaja feniranja od strane bure mogli biti izbjegnuti, barem šire obalno područje.

Ovakvi studeni dani neće dugo potrajati pa će već od nedjelje zatopliti po visini kako se budemo počeli nalaziti u toplom sektoru anticiklone.
Zonalno strujanje čini se neće tako brzo oslabiti što našem području uglavnom donosi stabilno vrijeme uz povremene kraće prodore nestabilnosti do daljnjeg.

Prognoza vremena

Danas do navečer prevladavat će pretežno do potpuno vedro vrijeme, a zatim sa sjevera nailazi naoblaka uz koju malo kiše može pasti u Gorskom kotaru. Vjetar tijekom dana slab promjenjiva smjera, kasno navečer slijedi okretanje na buru na Kvarneru. Jutarnje temperature na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Petak u prvom dijelu dana donosi nestabilno vrijeme. Prevladavat će oblačno uz lokalnu slabu kišu uglavnom u zaleđu, a u Gorskom kotaru uz nešto više oborina i snijeg koji bi se do jutra mogao spustiti do 700 metara, susnježica do 500 metara, no količine oborina su male pa je izgledan tek površinski pokrivač. Po vrhovima planina moglo bi se skupiti i nekoliko cm. Od sredine dana slijedi razvedravanje na čitavom području, a navečer u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Bura će puhati još od noći jako i olujno s orkanskim udarima pa bi prekida u pomorskom, ali i obalnom prometu moglo biti. U Gorskom kotaru puhat će umjeren sjeveroistočnjak s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C. Tijekom dana bez veće promjene, a sa zalaskom sunca slijedi poveći pad temperature pa se na Kvarneru očekuje 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C.

Subota na Kvarneru uz pretežno vedro vrijeme, a u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana umjerena do potpuna naoblaka uz slab povremen snijeg, a popodne slijedi i tu djelomično razvedravanje. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a popodne slijedi postepeno slabljenje. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak, do navečer će potpuno utihnuti. Jutarnje temperature na Kvarneru od – 2 do 3°C, jug Kvarnera do 6°C, a u Gorskom kotaru od – 7 do – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Nedjeljno jutro također ostaje hladno, ali dnevna temperatura ipak malo viša, zadržat će se vedro i stabilno.

IstraMet

Sličan sadržaj