Zamijenjene uloge: Jugozapadnjak u nizinama dijelom rastjerao maglu, oblaci stigli na Kvarner

Četvrtak je ipak označio prekretnicu u dosadašnjim vremenskim tokovima. Stabilna anticiklona koja je veći dio prosinca podržavala stabilno i sunčano vrijeme na Jadranu, a maglovito sa slabim oborinama u nizinama Hrvatske, napokon je pokazala znakove slabosti.
Sredinom četvrtka u dijelu nizina zapuhao je jugozapadnjak te rastjerao maglu. Ukazalo se sunce i stvorilo fenomenalne prizore prirode pod injem. Temperature su bile vrlo raznolike. Na područjima bez magle i preko 10, dok tamo gdje se magla nije dala i dalje se radilo o negativnim vrijednostima temperature.
Slabljenje anticiklone, na Kvarner je omogućilo pristizanje naoblake, a sve je povezano s jakom ciklonom u Atlantiku čije su fronte došle do Sredozemlja, gdje bi se u idućim satima trebala formirati ciklona, ali se brzo i raspasti.

Temperature na Jadranu kretale su se od 12 na oblačnom sjeveru do 15°C.

Tijekom petka kiša se očekuje uglavnom na Kvarneru i u Gorskom kotaru, te dijelu Istre, a najčešća bi trebala biti na riječkom području. U nizinama jutarnja magla ili niska naoblaka, zatim djelomice sunčano vrijeme, a slično vrijedi i za Dalmaciju. Temperature uglavnom iznadprosječne, jutarnje -5 do -2°C na kopnu, more 7 do 12°C. Najviše dnevne u Hrvatskoj mogu dosegnuti i 17°C. Što se vjetra tiče u dijelu nizina moguć je slab do umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu umjereno, ponegdje i jako jugo.

I dani koji su pred nama PGŽ će donijeti promjenjivo vrijeme uz mogućnost kiše, posebno riječkom području. U ostatku Hrvtske uglavnom bez oborina.
I danas na kartama za Božić stoji kiša, a moglo bi je biti i na Badnjak.

Naslovna: Zalazak na Kvarneru, foto: Mario Đurkić

Gorski kotar, foto: Romana Bernečić

Sličan sadržaj