“Zapisane” su nam u zvijezdama: Pasje vrućine

pas1

U ove vruće dane često čujemo izraz “pasje vrućine”. Svi znamo da psi teško podnose vrućinu, no postanak izraza “pasje vrućine” nema veze sa psima nego sa starim Grcima i Rimljanima te zvijezdom Sirius.

Sirius je najsjajnija zvijezda na noćnom nebu i u našim se krajevima može vidjeti nisko nad horizontom, ali tek krajem jeseni i zimi.

Međutim, u antičko doba Sirius je bio vidljiv nad horizontom tijekom ljeta – krajem srpnja i prve polovice kolovoza. Kako je Sirius najsjajnija zvijezda u zviježđu Veliki pas (lat. Canis Major) stari Rimljani su ga zvali i Pasja zvijezda što su preuzeli od starih Grka, od kojih su preuzeli i pojam “pasjih dana” (lat. dies caniculares). To su bili dani, otprilike od kraja srpnja do kraja prve polovice kolovoza, kada je Sirius izlazio zajedno sa Suncem.

Na području južne Europe ovo se razdoblje podudara s klimatološki najtoplijim razdobljem u godini pa se pojam “pasji dani” tijekom vremena proširio i na izraz “pasje vrućine”. Kao što znamo iz vlastitog iskustva, u našim su krajevima to doista često i dani s najtoplijim vremenom u godini.

Tako je kulturna ostavština antičkih vremena tijekom stoljeća stigla i do nas te je pogotovo živa ovog vrućeg ljeta 2015. u Hrvatskoj.

Izvor: Dr.sc. Vlasta Tituš, DHMZ
Naslovna: blog.meteo-info.hr

Sličan sadržaj