Započinje jesen na južnoj hemisferi – Južnu Ameriku očekuju vremenski ekstremi

650x366_02251735_getfileattachment-2

Dok mi polako ulazimo u proljetni dio godine, južna Zemljina hemisfera priprema se za jesen.
Kako se tamo ljeto bliži kraju, meteorolozi Accuweathera obznanili su da stanovništvo Južne Amerike može očekivati prilično ekstremne vremenske uvjete u jesenskoj sezoni.

Kao najveći problem stručnjaci navode nastavak ekstremnih suša tijekom cijele jeseni u području istočnog dijela Brazila. Ponešto kiše taj bi dio trebao dobiti na početku jesenske sezone, ali nedovoljno.
Na udaru nestašice padalina su i najveći brazilski gradovi Rio de Janeiro, Sao Paulo te Brazillia.
Ovakva nepogoda mogla bi ugroziti egzistenciju velike populacije siromašnih stanovnika tih velegradova.
Istovremeno, brazilski jugoistok će biti zahvaćen brojnim lokalnim nestabilnostima od ožujka do svibnja – olujama popraćenim jakom kišom koja bi mogla ugroziti tamošnje usjeve.

Čileanci također na teret dobivaju neuobičajeno ekstremne suše, kojima se ne nazire kraj. Čile je inače pretežito planinska zemlja na jugu Južne Amerike, poznat po manjku padalina zbog konstantnih polja viskog tlaka zraka uzrokovanog prvenstveno hladnom morskom strujom uz obalu.
Temperature zraka koje ih očekuju su iznad višegodišnjih prosjeka. U središnjoj dolini, gdje je smješten i glavni grad Santiago raspon temperatura bit će od 27-32°C.
Prostrana polja visokog tlaka zraka tijekom cijele sezone spriječavat će područja niskog tlaka i hladne fronte da se probiju do centralnog dijela Čilea i onemogućiti toliko željene padaline.

Dijelovi Urugvaja, Paragvaja i Argentine susrest će se s lokalnim olujama popraćenim obilnim kišama koje će tim pašnjačkim zemljama, čini se, zadati dosta muka.

Na sjeveru kontinenta, u tropskim područjima, ponovno započinje kišna sezona. Zagrijavanje oceanske vode kraj Kolumbije pospješit će padaline na tom području.
S druge strane, meteorolozi navode kako bi i padalina u tropskim dijelovima moglo biti manje nego inače.

Sličan sadržaj