Zastrašujuća snimka iz zraka: Nasip na Savi puknuo na čak četiri mjesta!

0017007.48
Nasip na Savi između Batkovića i Rače u Bosni pukao je na četiri mjesta, što se vidi na snimci iz helikoptera koju je objavila bijeljinska BN Televizija.

Rijeka Sava u popodnevnim je satima probila dio nasipa u blizini Brčkog, pa je naložena evakuacija stanovništva iz pet naselja na području distrikta, potvrđeno je iz kriznog stožera u Brčkom.

Stanovnici čekaju na krovovima kuća

Riječni val koji je još u subotu poplavio Bosanski Šamac te potom ugrozio Orašje tako je dospio i do Brčkog, a lokalnom je stanovništvu u ugroženim naseljima upućen poziv da spas potraže na krovovima kuća i tamo sačekaju helikoptere koji bi ih trebali evakuirati.

Samo središte Brčkog nije ugroženo.

Teško je i stanje na području Bijeljine gdje se Drina ulijeva u Savu pa su i tamo ugrožena neka od naselja na rubnim dijelovima općine.

Granična policija BiH potvrdila je kako je zbog kritičnog vodostaja Save zatvoren promet preko graničnih prijelaza s Hrvatskom u Bosanskom Šamcu, Orašju te Brčkom.

Prekinut je i promet i na skelskim graničnim prijelazima Janja i Crnjeljevo.

Zatvoreno je nekoliko cesta prema graničnim prijelazima s Hrvatskom odnosno pravac od Bosanske Dubice prema graničnom prijelazu Kostajnica i od Prijedora ka Novom Gradu (Bosanskom Novom).

Ako vodostaj rijeke nastavi rasti, na području Bijeljine bi moglo biti evakuirano između 6.000 i 10.000 ljudi, potvrdio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Sela bi mogla biti potpuno potopljena

“Najugroženija su sela koja se nalaze u neposrednoj blizini Save i iz njih smo već evakuirali 600 ljudi. Ukoliko Sava nastavi rasti ta sela bi mogla biti potpuno potopljena. Evakuacija ugroženih ljudi i dalje traje”, rekao je Mićić.

Podsjetimo, u velikim poplavama u Bosni i Hercegovini poginulo je najmanje 16 osoba, a najviše stradalih je u Doboju koji je tri dana gotovo u cijelosti odsječen od svijeta, kao i Maglaj. Mediji pišu o najmanje 30 poginulih.

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i u nedjelju je izrazito teško iako su padaline prestale, a razina rijeka se nastavlja smanjivati.

Nadaju se normalizaciji

Najteže stanje prije podne je bilo je u Bosanskom Šamcu koji je od subote bio gotovo u cijelosti poplavljen. Dio stanovništva je evakuiran, a pomoć su pružile i ekipe za spašavanje iz Luksemburga koje su tamo stigle protekle noći.

“Nadamo se da ćemo tijekom dana koliko-toliko normalizirati stanje”, kazao je Minić.

U ostatku zemlje poduzimaju se mjere na raščišćavanja naplavina mulja i zemlje te raščišćavanja ruševina. Najteže posljedice ostavile su poplave u Maglaju i Doboju.

Zbog odrona i klizišta i dalje je blokiran veliki broj prometnica koje vode ka sjeveru BiH. Na nekoliko mjesta zatrpana je i željeznička pruga koja vodi od Sarajeva prema Doboju.

Izvor: I.La./ Blic/ Klix.ba/ HINA

Sličan sadržaj