Evo kako možemo pomoći žrtvama poplava

Spasavanje-poplave-HGSS625
Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo je hrvatske građane da pomognu poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, koji su evakuirani iz svojih domova, a pomoć u odjeći, hrani, dekama, i drugome mogu donijeti u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, u Zagrebu.

“Pozivamo sve građane dobre volje da u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po slavonskim dvoranama i školama, daleko od svojih domova”, rekli su iz Ministarstva. Dostavljenu pomoć djelatnici Ministarstva će, kako pristiže, voziti do potrebitih građana na poplavama ugroženim područjima.

Prikupljaju se:

BEBE I DJECA: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu.

HRANA: Sve što može duže stajati -konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, u tetrapaku, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike. Voda!
Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade. Ne kupujte grickalice, mislite o količini.

HIGIJENA: Gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toalet papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova.

Javite se i udomite stradalnike poplava!

Zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Posavinu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga veterana 5. gardijske brigade, Udruga veterana specijalne jedinice policije “Krpelj” iz Vinkovaca i UDVDR za grad Vinkovce se stavila na raspolaganje Stožeru za obranu od poplava županije Vukovarsko- srijemske.

“Pozivamo sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i sve druge branitelje i stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se pripreme te se u slučaju javnog poziva za pomoć odazovu i organizirano pridruže pomoći poplavljenim područjima sukladno uputama koje će biti dane. U slučaju potrebe pozivi s uputama će ići putem lokalnih medija, portala i facebook stranica SOHV-a i braniteljskih udruga.”, poručuje Stožer za obranu Vukovara.

Pozivaju se svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu:Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

ZAGREB

Pomažu i studenti

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 – 21 h) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). “Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl. Kolegice i kolege, pokažimo svoju solidarnost s ugroženim stanovništvom poplavljenih područja i budimo dio regionalnog humanitarnog projekta!”, poručuju studenti.

Pomoć se prikuplja se i u studentskom domu Stjepan Radić na Savi. Akcija traje danas do kraja dana.

Slavonska udruga studenata poziva sve koji mogu nešto donirati da dostave do sljedećih adresa

RAVNICA (Prostor Slavonske udruge studenata), Antuna Bauera 19 – U PONEDJELJAK OD 10:00 – 21:00h

Veterinarski fakultet (Heinzlova 55) u prostoru Studentskog Zbora Veterinarskog fakulteta – U PONEDJELJAK OD 10:00h – 16:00h

Studenti poručuju da im se možete javiti i na broj telefona 091/739 95 35.

Pomoć za stradale u poplavama također će biti organizirana od strane Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu u prostorima studentske garderobe na Šalati 4 te studentskoj garderobi u sklopu KBC Zagreb (Rebro) od ponedjeljka do srijede od 8 do 15 sati.

Pomažu i građani

“Danas u nedjelju 18.05.2014. od 15 do 17 sati sakupljamo nekvarljive namirnice za stanovnike Županje i okolnih sela koja su pogođena poplavom. Molimo Vas ako možete izdvojiti koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Hrana će se sakupljati u zapadnom dijelu Zagreba u Vrapču ispred Doma zdravlja, Vrabečka ulica 4 i u Novom Zagrebu Arena Zagreb Lanište 30. Molimo sve koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji!” poručuju Zagrepčani.

Zagrebačka humanitarna udruga Mali zmaj organizira prikupljanje pomoći za žrtve poplava u Slavoniji. Prikupljamo flaširanu vodu, dezinfekcijska sredstva, konzerviranu hranu, lijekove protiv bolova, higijenske potrepštine i mlijeko u prahu za bebe. Navedeno možete donijeti u prostorije udruge na adresi Nova cesta 71, danas od 17:00 do 20:00 sati, ili u ponedjeljak i utorak, od 11:00 do 20:00.

Pomaže i Brodarica

Od danas do kraja tjedna u prostorijama Župnog ureda u Brodarici možete donijeti odjeću, obuće, higijenske potrepštine, konzerviranu hranu i sve ostalo što može pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Slavoniji i BIH. Akciju od danas organizira brodarička župa, tamošnji mjesni odbor i gradski odbor HSP dr.Ante Starčević. Pomoć se prikuplja u župnom uredu, na adresi Krapanjskih spužvara 41 na Brodarici. a možete se javiti i predsjedniku MO Brodarica Antoniju Goviću na mobitel broj 095/870-1136, javlja portal ŠibenikIN.

Organizirano prikupljanje pomoći u Požegi:

Požeška udruga mladih aktivista PUMA prikuplja donacije u svom prostoru: Ulica Antuna Kanižlića 1 (pored banke PBZ), Požega.

Caritas Požeške biskupije: novčane uplate na žiro-račun IBAN HR4223860021130011296
te donacije u sjedište Caritasa: Vukovarska 7, Požega.

Botinec, Novi Zagreb

“Pozivamo sve građane dobre volje da u DVD Botinec ( 19.i 20.svibnja 2014 od 14.00-18.00 sati) donesu hranu, odjeću, obuću, deke, plahte, i sve za što misle da bi moglo pomoći ljudima, koji su trenutno bez ičega smješteni po dvoranama i školama, daleko od svojih domova. Molimo Vas da ono što ste namijenili za pomoć što prije dostavite kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.

Ako je potrebno doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 091 5863 – 540 broj telefona”, poziva udruga Izvor ljubavi.

Čepin pomaže stradalnicima od poplava!

U prostorijama KUD Ivan Kapistran Adamović (kod knjižnice, preko puta pošte u Čepinu) organizirano je prikupljanje potrebnih stvari za stradalnike u poplavama danas, sutra i prekosutra (18,19,20.5) od 18 – 20,00 sati. Potrebno je sve što možete odvojiti, donirati, kupiti bar nekoliko sitnica u trgovini i donjeti kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.

Ako je potrebne doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 099 806 7788 broj telefona.

Osijek pomaže

Od ponedjeljka 19.05.2014. godine u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta (Cara Hadrijana bb, preko puta HEP-Plina pored bivše vojarne) od 9:00h skupljat će se sve potrebno za pomoć poplavljenim područijima.

Aktivisti živog zida iz Osijeka također organiziraju pomoć za stradale u poplavama. Svi koji su voljni pomoći, mogu se obratit na mob: 095 1995 123

Varaždin pomaže

U ponedjeljak u hotelu Turist u Varaždinu od 8-19 skupljaju se prilozi za sve tri države. Pomoć je potrebna doslovno u svemu: hrana (konzerve,dječja hrana,..), odjeća, obuća, potrepštine za osobnu higijenu (sapuni, šamponi, ulošci), ručnici, čarape, deke… “Bilo što da možete odvojiti je dobro došlo. Ako donosite dječje kašice u staklenkama, dobro ih omotajte. Molimo ako je moguće dostavljati robu u kutijama radi daljnjeg transporta”, poručuju organizatori.

Ploče

Hrvatski Crveni križ Ploče poziva sve koji su u mogućnosti da danas, 18.05.2014. u razdoblju od 17 do 20 sati donesu ukoliko su u mogućnosti hranu (trajne namirnice), vodu, lijekove, higijenske potrepštine, odjeću u prostorije Crvenog križa u Pločama, Vladimira Nazora 20!

Osim toga donacije se mogu uputiti:
uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (primjer internet uplate i opće uplatnice)
pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**
on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.
Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.
*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X
Telefonski operator: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058

Slavonski Brod

Prikupljanje pomoći organizira se u ulici P. Krešimira IV 2 (zadnji neboder od korza, suteren) – Volonterski centar Slavonski Brod, danas od 15 h, sutra i cijeli tjedan od 10 do 14 h.

Orebić

Udruge građana Orebića organiziraju prikupljanje pomoći stanovništvu ugroženom poplavama.

“Molimo mještane Orebića i okolnih mjesta da prema vlastitim mogućnostima doniraju, te donesu u prostorije DVD Orebić 19. ili 20. svibnja od 16 do 21 sat slijedeće:

BEBE I DJECA: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu.

HRANA: Sve što može duže stajati -konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, u tetrapaku, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike. Voda!

Hrana koja se može ODMAH konzumirati bez termičke obrade.

HIGIJENA: Gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toalet papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova.

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE: Četke, krpe, deterdženti, sredstva za dezinfekciju, maske za prašinu, rukavice.

JOŠ: odjeća, rublje, posteljina, deke…

Molimo povedite računa o potrebi da se roba transportira kamionom, te distribuira u lošim uvjetima. Ukoliko je poklonjeno u staklenoj ambalaži dobro ga upakirajte. Poželjno je da, ukoliko možete, donirano već donesete spakirano u kutiju, ali naravno, nije uvjet.

Prikupljeno ćemo u pomoć HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa dostaviti onima kojima je najpotrebnija.

Ukoliko želite donirati, a ne možete sami dovesti sutra ili u utorak od 16 do 21 do DVD-a Orebić, nazovite koordinatoricu akcije Maju Škorić na 0992640255, te se dogovorite kada netko može na vašoj adresi prikupiti donirano”.

Rijeka

Pomoć prikuplja i Klub mladih Rijeka, na adresi Erazma Bačića 9a. Rijeka prikuplja pomoć stradalima od poplave od danas, u nedjelju 18.05. Od 18h do 00:00 te kroz tjedan od ponedjeljka do petka od 08:00 do 00:00, a u subotu od 10:00 do 00:00

“Pozivamo ljude da donesu toplu odjeću i obuću, deke i sve ostalo sto misle da je potrebno. Stradalima su potrebne stvari za osobnu higijenu, maloj djeci kašasta hrana, donirati hranu koja moze duže stajati.”, poručuju.

Materijalne potrepštine za sve ugrožene stanovnike skupljaju se i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Leo i Lions klubovima iz Rijeke. Sve što možete izdvojiti i da Vam ne treba donesite sutra i prekosutra na Učiteljski fakultet (Sveučilišna avenija 6, kampus).

Mali Lošinj

Sutra u vremenu od 10,00 do 12,00 i poslije 16,00 sati u prostorijamaPikado klub “Lošinj”, Vladimira Gortana 83, pokraj CafebarBueno Bueno ( bivša kušaona vina ) i u prostorijama Folklorna grupa “Manfrina” – Mali Lošinj, prikupljat će se potrepštine za pomoć žrtvama poplava. Koje će se potom slati gdje je potrebno.

Daruvar

Tko želi pomoći može hranu i ostale potrepštine odnijeti u prosto Radija Daruvar te u prostorije Crvenog križa u Daruvaru od 12:30h.

Donji Miholjac

Društvo Naša djeca iz Donjeg Miholjca uključuje se u prikupljanju donacija stradalim u katastrofalnim poplavama. U naredna tri dana, od ponedjeljka 19.05. pa do 21.05.2014 otvorit će svoje prostorije i organizirati dežurstva za prihvat donacija, svaki dan od 17.00-19.00 h.

“Skupljamo znači sve od odjeće, posteljine ,deka, lijekovi protiv bolova, zavoji, hrana za bebe. Uglavnom ljudima je potrebno sve čak i slatkiši za tu dječicu, igračke. Ako donirate hranu mora biti poput suhomesnate ,konzerve…samo da nije svježe. Nadam se da ćete se odazvati u velikom broju i pokazati veliko srce i humanost jer nikad ne znamo kad će i nama takva pomoć biti potrebna.”, poručuju iz Društva.

Đurđevac

Udruga ‘SKUP’ Đurđevac organizira prikupljanje pomoći stradalima koja se može predati u Domu Mladena Markača u Đurđevcu na adresi Grkinska 4. Akcija sakupljanja nekvarljivih namirnica i ostalih potrepština počinje sutra u ponedjeljak 19.05.2014. od 09:00 sati. Ako možete izdvojite koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Mole se svi koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji! Akciji sakupljanja pomoći, pridružuje se i Udruga hrvatskih branitelja 1990 1996 RH.
INFO: 099 404 51 02
095 214 00 01

Našice

Pomoć se prikuplja u prostorijama DV-a i JVP-a Našice u Našicama. Našički vatrogasci i facebook stranica Našice organizirali su prikupljanje u suradnji s Crvenim križem Vinkovci.

Koprivnica

Donacije u hrani i ostalim potrepštinama mogu se donijeti u prostorije Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u ul. Braće Radića 7. Čeka se donacija Podravke i Danice pa će se sve to zajedno uputiti ovih dana na odredište. Donacije će biti će namijenjene ili Vukovaru, ili Županji ili Slavosnkom Brodu; još nije odlučeno, ali uglavnom najpogođenijim hrvatskim područjima.

Zaprešić

Zaprešić organizira prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljene. Pomoć se može dostaviti u Župu Kraljice Apostola i na adresu Antuna Mihanovića br 24. Kordinator Sonja Radman Livaja.
Prikuplja se: odjeća, obuća, posteljina, prekrivači, pelene za odrasle i djecu, higijenske potrepštine, sredstva za dezinfekciju, lopate,metle, hrana isključivo konzerve, šećer, ulje, mlijeko trajno, suhi keksi, voda, hrana za kućne ljubimce, vreće za spavanje, igračke. Broj kontakta 099 33 13 463.

Donji Miholjac

Udruga žena Hrvatsko srce Donji Miholjac organizira prikupljanje pomoći u svojim prostorijama na Trgu Ante Starčevića (znad kino-sale). Pomoć će se prikupljati : ponedjeljak 19.05.2014. od 18:00h-21:00h i u utorak 20.05.2014. od 18:00h-20:00h.

Karlovac

Taekwondo klub Karlovac organizira natjecanje 24.5., te se u sklopu toga organizira skupljanje potrepština. Adresa je: Kralja Tomislava 9, Atomsko sklonište.

Stvari koje bi sakupili, na dan natjecanja bi bile isporučene ljudima kojima su najpotrebnije. Paketi se mogu donijeti svakom danom od 17 do 21.30 sati.

Osijek

U Osijeku udruga za pomorske aktivnosti u suradnji s volonterima azila Osijek organiziraju spašavanje životinja koje su ostale u poplavljenim područjima. Kreće se sutra (ponedjeljak) ujutro u Gunju i ostala poplavljena sela. Volonteri će pokušati pomoći životinjama koje su ostale vezane na lancima i zatočene u štalama iza vodene bujice.

Životinjama je hitno potreban prijevoz, potrebni su ne samo auti nego i kamion i/ili veći kombi. Kako ističu na Facebooku, “treba im muških da pomognu s opremom i većim životinjama”. Svatko tko je voljan pomoći neka se javi na broj 091/785-4585.

Azil Osijek na svom Facebooku ističe da, tko se želi priključiti akciji spašavanja životinja iz poplavljenih područja ujutro treba biti spreman. Okupljanje je od 6,20 do 6,40 na Billinom parkingu, u Trpimirovoj ulici. Dođite opremljeni, ponesite rezervnu odjeću, gumene čizme, noževe, konope.

Živi zid pomaže

Živi zid poziva građane da se priključe članovima naše udruge koji pomažu poplavljenim područjima. Molimo vas da pomognete donacijama u hrani i higijenskim potrepštinama za stradalo stanovništvo, dobrovoljce, aktiviste i vojsku.

“Molim Vas da se odazovete vapaju naših sugrađana. Nemojte da sve ostane na lajkovima i komentarima. Ako niste u mogućnosti pomoći, javite onima koji jesu. Dijelite, zovite. Ljudi stradavaju, pomozimo!”

Za Zagreb Mario Gracin: 091/590-1244
https://www.facebook.com/mario.gracin.75?fref=ts

Karlovac Ivan Vilibor Sinčić: 091/971-4598
https://www.facebook.com/vilibor.trenk?fref=ts

Međimurje Vladimira Palfi: 095/524-5688
https://www.facebook.com/vladimira.palfi?fref=ts

Popovača: 091/3369-218
https://www.facebook.com/wladi.matijas?fref=ts

Osijek Michaela Varga: 095/1995-123
https://www.facebook.com/michaela.varga.94?fref=ts

Split

Budući da u Splitu nije zasad službeno organizirano prikupljanje pomoći, zasad se još uvijek obavlja interno povezivanjem preko facebooka. Oni koji su voljni pomoći javljaju se u inbox na dva profila (Dijana U Zemlji Čudesa i Nada Nigojevic). “Jutros sam kontaktirala Crveni kriz u Splitu kako bi dogovorili da preuzmu prikupljeno medutim nitko se nije javljao (nedjeljom valjda ljudima pomoc nije potrebna, tim danom se brckaju u poplavljenim podrucjima). Sutra ujutro cu kontaktirati opet, nadam se sa malo vise uspjeha a dotad neka se kontaktiraju gore navedeni profili na facebooku. Unaprijed hvala svima”, kaže Nada Nigojević.

Pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade odlučili su pomoći Slavoncima čiji su domovi nestali u poplavama koje su ovih dana poprimile kataklizmičke razmjere. Od ponedjeljka, dakle 19. svibnja, do srijede u prostorijama udruge u Ulici Ruđera Boškovića 25. u Splitu organizira se prikupljanje hrane; konzerviranu hranu, ulje, brašno, šećer.

Punat

Od sutra će se prikupljati pomoć u Puntu, otok Krk, u prostoru Narodnog doma Punat. Organizirat će se i popodnevna dežurstva u Domu, a o svemu će mještani biti obaviješteni putem FB stranice službenika za informiranje i službene web stranice Općine Punat www.punat.hr.

Kampus Borongaj

Sutra će se na Kampusu Borongaj kod menze skupljati pomoć za područja pogođena poplavama. Štand će biti tamo od cca. 10 sati. Po to poslije dolazi kombi koji vozi pomoć u okolicu Županje. Ujedno donesite sutra robu, deke i higijenske potrepštine jer tog im najviše treba.

Vinkovci

Izviđači u Vinkovcima skupljaju sve od hrane, odjeće, obuće, higijenskih potrpština i svega ostalog danas i sutra od 10 do 20 sati. Prikupljanje se provodi u prostorijama Odreda izviđača Vinkovci, Vladimira Nazora 2, (kod glavne pošte).

Vidovec

“Općina Vidovec u Varaždinskoj županiji sutra organizira prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljena područja u Slavoniji…svi dobri ljudi mogu dostaviti prehrambene namirnice, odjeću, vodu i ostalo u Općinu Vidovec od 8,00 do 17,00 sati nakon čega ce se prikupljena pomoć proslijediti Hrvatskom crvenom krizu…pokažimo solidarnost sa našim Slavoncima…”, priopćili su iz ureda načelnika Brune Hranića.

Slatina

Udruga HVIDR-a Slatina organizira akciju prikupljanja materijalne pomoći za stanovnike u slavonskim i srijemskim područjima pogođenima poplavama.
Prikupljanje pomoći započinje u ponedjeljak 19. svibnja, u 8:00 sati, u zgradi KRIK-a i HVIDRE, u krugu bivše vojarne (Trg Ruđera Boškovića, preko puta Industrijsko obrtničke škole).
Molimo sve članove naše udruge, hrvatske branitelje i sve građane grada Slatine i prigradskih naselja da još jednom pokažu svoju solidarnost i pomognu onima kojima je pomoć sada najpotrebnija.
Prikupljamo:
1. Vodu i hranu (vodu u bocama, konzerviranu hranu, hranu za djecu, kavu, šećer, brašno, ulje, tjesteninu)
2. Sredstva za higijenu (toaletni papir, sapun, šampon, pasta za zube, pelene,..)
3. Sredstva za čišćenje (četke, krpe, deterdženti, sredstva za dezinfekciju, maske za prašinu, rukavice,..)
4. Odjeća, prekrivači.
Prikupljanje pomoći trajat će svakodnevno do završetka akcije od 8:00 do 19:00 sati.
Udruga HVIDR-a Slatina

Organizirano prikupljanje pomoći u župi Sv.Jurja u Primoštenu

Čakovec

Sakupljanje pomoći za poplavljene u Čakovcu će se održati 20.05.2014 ( utorak ) u vremenu od 18-20 h , mjesto Dom sindikata u samom centru grada

Đakovo

U Đakovcu pomoć se skuplja na sljedećim lokacijama: Odred izviđača Klasje, Vladimira Nazora 1 te Astronomsko društvo Orion, Vijenac k.Alojzija Stepinca 10 (zgrada Komiteta).

Zadar

Studentske udruge sveučilišta u Zadru organiziraju humanitarnu akciju sakupljanja odjeće, obuće i najvažnije higijenskih potrebština, konzervirane hrane i svega za djecu i bebe. Akcija počinje u ponedjeljak i trajat će najkraće do kraja sljedećeg tijedna. Na tri mjesta, Stari i Novi kampus i Narodni trg, biti će postavljeni štandovi na kojima će volonteri prikuljati vaše donacije. Svaka pomoć je dobrodošla!

Vladislavci

Općina Vladislavci se organizirala prikupljanjem pomoći u odjeći, obući, hrani, vodi, lijekovima, higijenska sredstva, pribor za ćišćenje…Prihvatni centri su objekti vatrogasnih domova u Vladislavcima i Hrastinu te društveni dom u Dopsinu koji su danas otvoreni od 18:00 do 24:00 h te cijeli slijedeći tjedan od 08:00 do 22:00 h. Isto tako Općina Vladislavci osigurava smještaj stradalih u obiteljskim kućanstvima. Za sve informacije potrebno se javiti u društvene domove ili u općinski stožer zaštite i spašavanja zamjeniku načelnika općine gospodinu Ivanu Farkašu na telefon 091/5724909.

Velika Gorica

U župi Blaženog Alojzija Stepinca, prostorijama Crvenog križa, te Izviđača TUR-a prikuplja se pomoć za mještane slavonskih sela koji su zbog poplava ugroženi.

Velike poplave koje još traju u dijelovima Hrvatske, Bosni i Hercegovini i Srbiji nanijele su ogromne štete unesrećenim stanovnicima, stoga se organizira prikupljanje pomoći za poplavljena područja.

Danas 18. svibnja od 16 do 20 sati, te sutra od 16 do 20 sati u kripti crkve Blaženog Alojzija Stepinca prikuplja se pomoć za unesrećene stanovnike u Slavoniji.

Također, u uredskim prostorijama Izviđača TUR-a (iza Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica, Kurilovečka 48) danas u periodu od 17 do 20 sati prikupljat će se potrebne stvari, a od 15 sati Gradska organizacija Crvenog križa Velika Gorica u svojim prostorijama (stara općina kraj Muzeja Turopolja) ima dežurstvo te prima donacije.

Dobrodošle su trajne namirnice, flaširana voda, konzervirana hrana, svijeće, čizme, pribor i sredstva za higijenu, baterije, ulje, deke, vreće za spavanje, pelene, pribor za čišćenje, metle, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, i druge stvare koje bi mogle koristiti ljudima na tom području.

Pomoć Udruge djece branitelja

“Dragi prijatelji..
kada je najteže i kada treba pomoći drugima, uvijek smo pokazivali koliko veliko srce imamo. Ovog puta vas molimo za pomoć ljudima stradalima u poplavljenim područjima. Mnogi su već smješteni po kućama, dvoranama. Potrebne su im potrepštine: hrana i voda (flaširana voda, sok, konzervirana hrana, mlijeko, žitarice, grickalice, šečer, brašno, kava, sol, čajevi, ulje), lijekovi i higijenska sredstva (paste za sube, gelovi za tuširanje i za kosu, toaletni papir, pelene, sapun za ruke, higijena za žene), odjeća, krpe, deke. Pozivamo vas da sve potrebno dostavite u prostorije udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru (trg hrvatskih branitelja 1, kod bečarskog križa ; na katu zgrade) u ponedjeljak 19.05. u vremenu od 18 do 19 sati. Za sve dodatne informacije možete se obratiti tajnici udruge Sandri Milić (kontakt: 098 1616 464). Molimo vas podijelite ovu obavijest na svojim profilima! Neka sve žrtve poplava budu u vašim molitvama”, kažu iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Virovitičani skupljaju pomoć za regiju

Virovitičani su počeli prikupljati pomoć za BiH, Srbiju i Hrvatsku. Možete donijeti stvari kod Daniele Weiss Bešić (Stanka Vraza 41, preko puta poliklinike Baturina) a ona će se pobrinuti da dođu do većih humanitarnih organizacija. Skupljaju konzerve, tjesteninu, dvopek, pelene, sredstva za dezinfekciju, sredstva za osobnu higijenu, deke, odjeća, obuća, vreće za spavanje, čarape, donje rublje, potkošulje, hrana za bebe, flaširana voda, higijenski ulošci, ručnici, toalet papir, pelene za odrasle, vlažne maramice.

Od lijekova trebaju paracetamol i lijekovi protiv crijevnih bolesti.

Pomoć se može donijeti i u organizaciju ADRA, Ulicu Ivana Kapistrana 13, sutra 19.svibnja i dan kasnije od 18 do 20 sati. U isto vrijeme prikupljanje pomoći organizira se i u Špišić Bukovici (Ulica Petra Preradovića bb).

Prikupljanje humanitarne pomoći poplavama ugroženim područjima Hrvatske Posavine

Grad Kutina je u suradnji sa Caritasom i Crvenim križom Grada Kutine pokrenuo akciju prikupljanja humanitarne pomoći stanovništvu koje je hitno moralo biti evakuirano iz svojih domova zbog proboja nasipa na rijeci Savi i izlijevanja Une. Pomoć je hitna i trenutno najpotrebnija u odjeći (posebice dječjoj), dekama, hrani, vodi i napitcima.

“Pozivamo i molimo sve građane svih naselja grada Kutine i građane Kutine da se odazovu akciji prikupljanja pomoći, te pokažu solidarnost u ovim teškim trenucima za Hrvatsku Posavinu i Pounje.

Prikupljanje pomoći će se odvijati danas u nedjelju u zgradi Grada Kutine, Trg kralja Tomislava 12, u podrumu od 14:00 – 15:00 sati, te u Caritasu u Crkvenoj 6 od 15:00-20:00 sati, te radnim danima u Crvenom križu i Caritasu, te u vatrogasnim domovima pripadajućih naselja na području grada Kutine.

Pokažimo razumijevanje i solidarnost u ovim teškim vremenima sa stanovništvom ugroženih područja i odazovimo se akciji!”, kažu iz ureda načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Kutine Damira Petravića.

Kako pomoći putem Crvenog križa?

Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Za stanovnike koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj donacije se mogu uputiti:

– uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*

– pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

– on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Za BiH i Srbiju

Za stanovnike Bosne i Hercegovine te Srbije prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti:

za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

– on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ će prikupljena sredstva rasporediti potrebitima u Hrvatskoj ili dostaviti nacionalnim društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Srbije. Crveni križ zahvaljuje na svim donacijama. Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Hrvatski Caritas poziva građane da pomognu poplavljenim Slavoncima

Hrvatski Caritas pozvao je danas sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć Slavoncima čije su kuće i njive poplavljene.

Iz Caritasa navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina naveo je da će iz interventnih sredstava Hrvatski Caritas uputiti 20.000 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

“Brojne obitelji ostale su bez krova nad glavom. Preko noći uništeni su im domovi. Sada su suočeni s neizvjesnošću i zabrinuti za sutra. Želimo im pomoći da prebrode teške trenutke u kojima sa zebnjom spašavaju svoje poplavljene domove, želimo im poručiti da nisu sami i da računaju na pomoć i u sanaciji i obnovi domova nakon povlačenja vode. Stoga pozivamo i sve građane da se prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje novčane pomoći za naše postradale sugrađane”, rekao je Svalina.

U većini gradova i sela kanali su pod vodom, usjevi potopljeni, radni strojevi stoje u vodi, a kuće i pokućstvo uništeni. Na terenu su i dalje ekipe za hitne intervencije civilne zaštite, pripadnici Hrvatske vojske te stanovnici koji nastoje spriječiti daljnju štetu i zaštititi svoje kuće i imanja.

Kako doznajemo, pojedine crkve organiziraju skupljanje hrane, vode i deka, odjeće i ostalih potrepština za ugrožene ljude.

Izvor: index.hr
Foto: HGSS

Sličan sadržaj