Razvoj tropskog sustava na području Meksika ovaj tjedan

meksiko
Sustav tropske oluje će se u narednih nekoliko dana polako razvijati u blizini obale zapadnog Mekskika. Taj će razvoj biti jako spor, no ako se razvije do kraja, mogao bi krajem tjedna pogoditi Meksiko.

Trenutno se oblaci koji se nalaze na jugozapadnoj strani Acapulca (Meksiko), formiraju u tropski sustav. Iako su temperature vode visoke, uvjeti u atmosferi ne idu u prilog brzom razvitku sustava.

Tropski će se sustav u sljedećih nekoliko dana kretati prema zapadu, a trenutno se kreće iznad toplih voda istočnog Pacifika.

Postoje dvije opcije što se tiče smjera kretanja ove oluje. Prva opcija je da će se sustav kretati prema zapadu, na području iznad otvorenog Pacifika. Ako se dogodi takav scenarij, biti će oluje, no posljedica za zemljišta neće biti, pošto će oluja gubiti na intenzitetu dok se bude kretala iznad oceana.

Druga mogućnost je da se sustav počne kretati prema sjeveroistoku do sredine tjedna, a do vikenda bi već zahvatio Meksiko. Ako se to dogodi, velika je mogućnost da će nebo iznad južnog Meksika donijeti jake kiše, što bi moglo dovesti do neželjenih posljedica kao što su poplave i klizišta.

Bez obzira razvije li se taj sustav ili ne, to je samo početak tropske sezone za istočni Pacifik koja traje u razdoblju od 15. svibnja do 15. studenog. Razvije li se taj sustav, svi će ga znati po imenu “Amanda.”

Foto: NOAA – satelitski snimak sustava u razvoju u nedjelju navečer

Sličan sadržaj