Zatišje nakon tajfuna: Filipini izgubili najmanje 27 života, počinje zbrajanje stvarne štete


Tajfun Hagupit, koji je tri dana harao Filipinima uzrokovao je smrt 27 osoba, ali su milijuni stanovnika Manile jutros odahnuli nakon prolaza te ciklone blizu glavnog grada bez većih šteta.

Većina žrtava pobrojana je na otoku Samar (krajnji istok), po najnovijim podacima Crvenog križa koji bi se mogli pogoršati kad spasioci dođu na lice mjesta te u ostale istočne pokrajine arhipelaga.

Proglašen supertajfunom u trenutku formiranja u Tihom oceanu, Hagupit je sveden u kategoriju tajfuna kad je dodirnuo tlo u subotu na istoku zemlje. U ponedjeljak, tajfun je degradiran u kategoriju tropske oluje. Tijekom večeri vjetar je oslabio na 85 kilometra na sat kad se oluja nalazila na stotinjak kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Deseci tisuća osoba, većinom stanovnika siromašnih naselja duž vodenih tokova i na obalama, sklonilo se u provizorne prihvatne centre u okviru opsežne operacije evakuacije stanovništva, u koju je uključeno 12 milijuna osoba.

Škole su ostale zatvorene jednako kao i burza i brojni uredi. Službenici su zamoljeni da ostanu u svojim domovima, a više desetaka komercijalnih letova otkazano je.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj