Završava razdoblje stabilnog vremena | Idući dani donose jugo i kišu | Tijekom četvrtka jugo će biti najjače

Riječki zaljev, Dražen Suvić Photography

Nakon više od dva tjedna stabilnih vremenskih prilika i iznadprosječno toplih dana, ulazimo u period nešto kišovitijeg vremena.

Povod tome bit će ciklonalni sustav koji se nalazi oko Velike Britanije i koji će se tamo i zadržati jer su se sa svih strana (osim juga) smjestile anticiklone i time stvorile blok pa ciklona nema kamo otići. Uz dotok hladnog zraka po njenoj prednjoj strani uspjet će zahvatiti i Alpe koje će zatim reagirati i pojačati ciklonalnu aktivnost nad Sredozemljem i Jadranskim morem, koje će sa sobom povući određenu količinu vlage i zato uzrokovati prijeko potrebne količine kiše, ali ne i dovoljne za proteklo sušno razdoblje.

Sinoptička situacija nad Europom

Danas će se već od početka dana osjetiti utjecaj slabog do umjerenog juga koje će navečer pojačati i na jako. Zbog veče količine vlage u zraku prevladavat će oblačno, a tek kasno navečer uz mogućnost malo kiše.

Pravo jugo i konkretnija kiša stižu u četvrtak kada će hladna fronta stići do Alpa i potaknuti razvoj sekundarne ciklone koja će se zatim produbiti i polako pomicati prema nama. Jugo će od jutra jačati, a već oko podneva biti jako do olujno s orkanskim udarima (oko 90 km/h).

Poslijepodne s približavanjem ciklone i frontalnog sustava, počet će padati kiša da bi svoj vrhunac dosegla s prolaskom fronte preko našeg područja u kasnim večernjim satima (oko ponoći), kada će padati umjereno do jako, gdje će pritom na cijelom području PGŽ–a pasti oko 20 mm kiše, izuzev područja oko Učke i Ćićarije te viših predjela Gorskog kotara gdje lokalno može pasti i više od 50 mm kiše.

Petak će prevladavati uglavnom oblačan, u Gorskom kotaru i ponegdje na Kvarneru može pasti malo kiše, a samo na najvišim dijelovima Gorskog kotara može pasti i malo snijega. Jugo će oslabjeti, a navečer i tijekom noći okrenuti na buru, uz razvedravanje.

Temperatura će se po danu kretati od 10-15 °C, u Gorskom kotaru 5-10 °C.

Dakle, idući dani donose nam promjenjivo vrijeme – u četvrtak jako do olujno jugo, kišu te temperature zraka oko prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj