Zima i snijeg na kraju klimatološke jeseni i početku klimatološke zime

Prvog dana prosinca počinje klimatološka zima, a trenutna vremenska obilježja upravo odgovaraju ovom klimatološkom dobu.

I na samom kraju klimatološke jeseni bili smo pod utjecajem ciklone zbog koje se, u skladu s našim najavama, snijeg uz zahladnjenje spustio na oko 300 metara u riječkom prigradu, dok je na riječkom području, na oko 200 metara bilo i susnježice.
Međutim, oborine su u četvrtak navečer bile na izmaku pa je snijeg uspio zabijeliti tek područje bliže Sloveniji. Pusti najavljeni centimetri koje su najavili neupućeni nemeteorološki mediji za Rijeku, očekivano se nisu ostvarili, jer niti je u početku bilo dovoljno hladnoće, a kad je ona stigla, više nije bilo oborina.

Zato je u gorju snježni pokrivač još podebljan pa prema mjerenjima DHMZ-a od petka u 7sati, Delnice i Crni Lug javili su o 20, a Parg čak 40 cm snijega.
Osim što je uspio zabijeliti i najviši riječki prigrad, snijeg je padao i u nekim krajevima sjeverozapadne Hrvatske.

Nema službenih centimetara u petak, ali ostaje činjenica da su snijeg vidjeli stanovnici Hrvatskog zagorja i još ponegdje na sjeverozapadu zemlje, jer je u Bednji izmjereno 5 cm u četvrtak u 7 sati.

Glavnina oborina je za nama, jer i ciklona slabi, ali ipak s njene stražnje strane u naše krajeve pristiže promjenjiva naoblaka uz mjestimice slabe oborine.
Slično se očekuje i tijekom subote kada će glavno obilježje vremena biti hladnoća i vjetar, a oborine će biti u drugom planu. Malo snijega može pasti u Gorskom kotaru, a snijeg nošen burom moguć je i na istočnom priobalju.
Bura će od Bakra do Senja te na istoku Rijeke i riječkom prigradu povremeno biti i olujna s orkanskim udarima.

Njeno smirivanje očekuje se u nedjelju, a od ponedjeljka će biti i sve toplije. Prije toga hladno, naročito ujutro i u krajevima sa snijegom natlu. Nova kiša moguća je tek u petak.

Proteklu promjenu vremena kronološki smo pratili i o njoj izvještavali ovdje.

Naslovna: Moravice | Đorđe Dokmanović

Sličan sadržaj