Zima u travnju pokazala zube, no idući tjedan kišovitije i toplije

Hladnoća u travnju, koje smo bili svjedoci bila je jedna od jačih za isto razdoblje od početka mjerenja u Hrvatskoj. Potvrdio je to i glavni meteorolog HHRT-a Zoran Vakula, u svojoj kolumni koju piše na HRT-ovim stranicama.

Prema njegovim riječima, na meteorološkoj postaji Split Marjan najviša dnevna temperatura zraka 30. i 31. ožujka bila je 24,3 °C i 22,4 °C – visoka kao nikada na te dane u povijesti mjerenja, koja je počela 1948. godine, a iznadprosječno je toplo počeo i travanj. U ovome pak tjednu, 19. i 20. travnja izmjerene su nikada niže najviše dnevne vrijednosti!? Samo 11,0 °C i 10,9 °C.
I u zagrebačkome Maksimiru su poslijepodneva na početku mjeseca bila topla kao ni jedna do sada na te dane od 1949. godine, čak 24,7 °C i 24,1 °C. Rekordi u suprotnom smjeru prošlih su dana izostali, ali samo za malo. Niže od jučerašnjih 8,6 °C, na dan 20. travnja bilo je samo 7,8 °C izmjerenih 1973. godine. A i današnja najniža temperatura zraka je blizu ekstremno niske, i u Maksimiru i na Marjanu. Vjerojatno i u mnogim drugim mjestima.
Osim mjestimičnih rekorda, ili blizu njih, na pojedine nadnevke, dokaz hladnoće je i srednja najviša temperatura zraka prošlih nekoliko dana, koja je na Marjanu bila niža od ovogodišnje samo 1969., 1981. i 1991. godine, a u Maksimiru 1955. i 1991., zaključuje Vakula.

Hladnoća i kruženje vlažnog i nestabilnog zraka uzrokovali su snježne oborine ne samo u gorju, već ponegdje i u nizinama unutrašnjosti. Po povlačenju ciklone, ostao je novi problem – mraz, jer je zbog vedrine i tišine temperatura čak i uz obalu skoro došla do nule.

U Rijeci se tako temperatura u petak spustila na samo 3°C, uz temperaturu na 5 cm ispod zemlje od čak -3°C. Na kopnu i u gorju je temperatura u petak posvuda bila u minusu, a minus je bio još izraženiji na 5 cm dubine. Zbog hladnoće i vedrine, stvoreni su uvjeti za opasni mraz, koji je sada najmanje trebao poljoprivrednicima.
Nije ga se moglo izbjeći pa je tako u petak i subotu ujutro pogodio veći dio unutrašnjosti te gorje, a pojavio se ponegdje i uz samu obalu. Nesumnjivo da će ponovno biti materijalne štete.

Dobra je vijest da se hladnoća bliži svome kraju. U nedjelju se očekuje spuštanje hladne fronte koja će nešto oborina donijeti unutrašnjosti zemlje, a kiša se može pojaviti i mjestimice u gorju ili zaleđu obale Kvarnera.

Od ponedjeljka će vjetar sjevernih smjerova zamijeniti južina, a dosta kiše očekuje se na riječkom području od ponedjeljka do petka, s time da će se zadržati svježije vrijeme uz osjetno toplija jutra. Znatnije zatopljenje moguće je na samom kraju tjedna.

Grafika: HRT

Sličan sadržaj