Zima “udarila repom”: Snijeg u gorju, olujna bura na Jadranu

Bakarski zaljev, foto: Dario Grubišić
Bakarski zaljev, foto: Dario Grubišić

Nedugo što smo ušli i u kalendarsko proljeće, na scenu opet stupa zima. Jučerašnja ciklona s područja sjeverne Afrike tijekom utorka premještala se u smjeru Jadrana uz produbljavanje, a zbog razlike u tlaku između nje i anticiklone na sjeveroistoku, ojačao je vjetar.

Bura je danas na sjevernom Jadranu jaka do olujna s orkanskim udarima. Na Paškom mostu izmjeren je udar od 170 km/h, Krčkom mostu 167 km/h, a u Prizni 173 km/h. Neslužbeni udari iznosili su i preko 200 km/h.

Na Kvarneru je pretežno i potpuno oblačno vrijeme uz uglavnom slabe oborine gotovo na cijelom području. Bura i dalje vodi glavnu riječ, puše jaka i olujna, s orkanskim udarima.
Cres, Crikvenica, Krk, Mali Lošinj, Opatija i Rab mjere 9°C, slijede Bakar i Baška s 8°C, Rijeka i Senj 7°C, Jurdani 6°C, Čavle i Kukuljanovo 4°C te Cernik 3°C.

Gorski kotar i Lika su prekriveni oblacima iz kojih na većem području pada slab i umjeren snijeg. Mjestimice ima i slabe kiše i susnježice. Vjetar je sjevernih smjerova, umjeren i jak, a ponegdje i olujan.
Zavižan mjeri -5°C, slijede Crni Lug, Delnice i Parg s 0°C te Gospić i Otočac 3°C.

Pretežno i potpuno oblačno vrijeme je i u Istri, puše umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, a oborine su uglavnom slabe.
Labin mjeri 6°C, slijede Pazin, Pula i Vodnjan sa 7°C, Brijuni 8°C, Buzet i Rovinj 9°C, Poreč 10°C te Umag 11°C.

Tijekom četvrtka vrijeme će se smiriti o čemu smo već pisali pa se o daljnjem vremenu možete prisjetiti OVDJE.

HAK

U Lici i Gorskom kotaru na većini državnih cesta zimski su uvjeti (DC1 Vaganac-Udbina-Gračac, Stara cesta kroz Gorski kotar DC3 Stubica-Delnice…), zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. U priobalju puše olujna, na udare i orkanska bura.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti slobodni cestovni pravci su:

prema Dalmaciji, i obrnuto: autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama prema Gračacu i Kninu (DC50 i DC1);
prema Rijeci ili Istri, i obrnuto: autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje Starom cestom kroz Gorski kotar DC3.

Zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvoreni su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27);
dionica Jadranske magistrale DC8 Novi Vinodolski-Sveta Marija Magdalena;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
Paški most i
DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježna vijavica).

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
dionice Riječke obilaznice Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica;
dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika;
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila)

U prekidu su:

trajekti na linijama: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Šibenik-Kaprije-Žirje i Split-Vela Luka;

katamarani na linijama: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Vis-Split, Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Iž-Rava;
brodske linije: Zadar-Preko, Zadar-Sali-Zaglav, Mali Lošinj-Unije-Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ (Šipan).

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna do 3 tone nosivosti.

Sličan sadržaj