Svjetski meteorološki dan: “U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!”

meteo dan

Svjetski meteorološki dan obilježava se u spomen na 23. ožujka 1950. godine, kada je osnovana Svjetska meteorološka organizacija, međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.

“Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kao i brojne nacionalne meteorološke i hidrološke službe imaju značajnu ulogu u izgradnji društva s kvalitetnom klimom. Kako zbog prošlih tako i zbog budućih emisija stakleničkih plinova moramo se pripremiti za budućnost s više vrućih dana, toplih noći i toplinskih valova. Sve će to utjecati na zdravlje ljudi i predstavljati opterećenje za naše društvo.” – tako stoji u ovogodišnjoj Poruci Petteria Taalasa, glavnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije, povodom obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana 2016., koji se obilježava pod sloganom “U budućnosti: toplije, sušnije, kišovitije!”.

Glavni motiv ovogodišnjeg slogana su ekstremi koji se događaju širom svijeta pa i u Hrvatskoj. Što se tiče temperatura zraka, svi smo svjesni velikih ekstrema (u smislu pozitivnog odstupanja od višegodišnjeg prosjeka), a s druge strane kišni ekstremi mogu biti u oba smjera, od intenzivnih oluja i ekstremnih količina oborina pa do izostanka oborina na duži vremenski period (zato u sloganu “sušnije i kišovitije”).

Činjenica je da je Zemlja danas već 1°C toplija nego početkom 20. stoljeća pa je svjetska zajednica jednoglasno prepoznala potrebu za značajnom i zajedničkom akcijom.

Vlade su u prosincu 2015. godine prihvatile Pariški sporazum kako bi „zadržale porast globalne prosječne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje kao i u naporima da se temperatura zadrži na razini ne višoj od 1,5°C.“ Ovo je vrlo ambiciozan plan, tim prije što do sada usvojeni nacionalni planovi teško da mogu spriječiti porast temperature niži od 3°C.

“Svjetska meteorološka organizacija će nastaviti podupirati brojne zemlje u njihovim naporima u izgradnji održivog razvoja i suočavanju s klimatskim promjenama kroz kvalitetne službe za vrijeme, klimu, hidrologiju, oceane i okoliš.” – stoji u zaključku ovogodišnje Poruke glavnog tajnika WMO-a.

Naslovna: DHMZ.
Dio podataka – izvor DHMZ.

Sličan sadržaj