Tijekom srijede nova bura: Olujni prosjek moguć i u Rijeci! / Stabilniji i topliji Uskrs, ali…

Sinoptička situacija za srijedu sredinom dana. DHMZ
Sinoptička situacija za srijedu sredinom dana. DHMZ

Nakon što smo krajem prošlog tjedna imali i vrijeme i temperature primjerenije proljeću, ožujak će nas jednom podsjetiti na svoju zimskiju ćud.

Sinoptička situacija

A ona nam stiže u vidu nove nešto jače promjene vremena koja će se odigravati tijekom srijede. Kao što se vidi iz naslovne grafike, nad područjem srednje pa prema južnoj Italiji nalazit će se duboka ciklona, a na sjeveroistoku Europe anticiklona. Zbog te razlike u tlaku razvit će se olujan vjetar s orkanskim udarima, posebno na sjevernom dijelu Jadrana, a zatim i južnije.

Zanimljivo, nevolja nam stiže s dvije strane. Nad sjevernom Afrikom nalazi se ciklona koja će idućih sati se premještati prvo u Tirensko, a zatim i na jug Jadranskog mora. Što je njen tlak niži, veća je i razlika u tlaku između nje i anticiklone na sjeveru.

Ciklona ide sa sjevera Afrike prema Italiji

S druge strane sa sjevera se spušta hladniji zrak u sklopu fronte, a velika hladnoća dominira sjeverom i sjeveroistokom Europe. Radi se o hladnoći koju smo za to područje najavili još pred 20-ak dana u sklopu teksta o zatopljenju u stratosferi, zbog čega se polarni vrtlog oslobodio i pomaknuo južnije.

Hladnoća na sjeveru i sjeveroistoku

Prognoza
Tijekom srijede na području Kvarnera i Istre bit će pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Kiša je vjerojatnija na Kvarneru i to duž obale, a na otvorenom moru može biti i obilnijih pljuskova uz grmljavinu. U Istri uglavnom suho vrijeme, ali i uz manje vjetra, no ne smije se potpuno isključiti mogućnost za malo kiše.
Bura koja već sada jača tek će jačati u prvom dijelu srijede i biti jaka do olujna s orkanskim udarima (Meteoalarm najavljuje i preko 140 km/h), a olujan prosjek može se mjeriti i u Rijeci. U drugom dijelu dana malo će oslabjeti.

U Gorskom kotaru i Lici u srijedu također pretežno oblačno vrijeme s oborinama, koje će obilnije biti u Lici. Na predjelima iznad 1000 metara padat će snijeg uz formiranje snježnog pokrivača, dok će niži predjeli imati miješanu oborinu (kiša, susnježica snijeg uz formiranje tanjeg pokrivača.

Sve se lijepo vidi i iz prikaza oborine

Vrsta oborine

Od ove promjene ne očekuju se neke jače oborine na sjevernom Jadranu (izuzev otvorenog mora i krajevima bližim gorju), prvenstveno zbog položaja ciklone dalje na jugu. Zato će vjetar imati glavnu ulogu.

Blagdanski vikend suh, ali…
Stabilizacija vremena uz slabljenje vjetra nastupit će od četvrtka, ali treba ostaviti mogućnost za lokalni pljusak tijekom četvrtka, dok će Uskršnji vikend biti stabilan i ugodno topao s tom naznakom da na sam Uskrs u večernjim satima stiže naoblačenje koje bi moglo označiti kišno razdoblje sve do kraja mjeseca.

Razloga za takvu prognozu je više, a ponajviše što će se se ponovno pokrenuti zonalno strujanje u Europi, odnosno ciklonalna aktivnost na Atlantiku s kojom bi fronte dolazile do Srediozemlja. Tipično “riječko” vrijeme s puno oblaka i dosta kiše.

Sličan sadržaj