Zimska ciklona: Obilna kiša, snijeg, bura, mraz

Pred nepunih mjesec dana mjereni su apsolutni temperaturni maksimumi u Hrvatskoj, a danas stižu slike snijega ne samo iz gorskog područja već i iz dijelova unutrašnjosti.

Sredozemna ciklona odradila je “posao” i povukla dodatno veću količinu hladnoće što je i rezultiralo velikim padom temperatura. Zbog toga su biciklistički fanovi ostali jučer uskraćeni užitka gledanja pune dionice 2. etape “Tour of Croatia” koja je trebala završiti na Svetom Juri na Biokovu, ali organizator je zbog surovih uvjeta morao skratiti utrku za 15 km.
I danas je “svetac” surovo mjesto, uz -7°C i jak vjetar, osjet od -30°C usred travnja!

Ciklona je s pripadajućom frontom u utorak zahvatila najprije sjeverni Jadran, a zatim se premještala i na ostatak Hrvatske. Kiše je najviše palo na jugu Hrvatske, u dolini Neretve i do 100 mm. Gorje je dobilo do 10 cm snježnog pokrivača, a iznimka je službeni Zavižan na kojem je u srijedu ujutro izmjereno 47 cm snijega.
Kako smo ranije napisali, snijeg je zabijelio i gore u unutrašnjosti zemlje a spustio se dosta nisko i u podsljemenskoj zoni.
Sve je to pratio vjetar, na Jadranu umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura, a vjetrovito je bilo i u unutrašnjosti zemlje sa sjevercem, ponegdje i sjeverozapadnjakom koji je na varaždinskom području srušio i nekoliko stabala.

Ovaj poremećaj i ostalim zemljama u okruženju donio je snijeg. U Bosni i Hercegovini palo je i do 70 cm snijega, a snijeg još pada. Do 25 cm mjeri se u Srbiji, a do 30 cm u Crnoj Gori. Snijeg je padao ili pada u većem dijelu srednje i istočne Europe, a Skandinavija je ovih dana doslovno zatrpana, iako se hladnoća postupno povlači.

Povlači se i ciklona koja je donijela ovu zimu. Trenutno slabi premještajući se prema Crnom moru, donoseći snježne oborine Rumunjskoj, Bugarskoj i Moldaviji, a kod nas kruži vlažan i nestabilan zrak po visini. Zbog toga slabih oborina ima i u Slavoniji i Lici te pnedje na sjeverozapadu Hrvatske, a ostatak zemlje ima promjenjivo oblačno vrijeme, no bez oborina.

Za petak najavljujemo još više sunca za cijelu Hrvatsku, a više oblaka očekuje se samo u Slavoniji i Lici gdje još može u istočnoj struji biti slabih oborina. Tijekom petka i vjetar će se smiriti. Razvedravanje otvara novi problem, a to je mraz za kojeg će postojati uvjeti s vedrom i tihom noći, jer će se hladnoća i dalje zadržavati. Opasnost od mraza postojat će u petak i subotu ujutro pa poljoprivrednike pozivamo da zaštite svoje kulture.

Stabilizacija vremena trajat će kratko jer će nedjeljom započeti promjena sinoptičke situacije uz zatopljenje, ali i kišu, o kojoj ćemo više sljedećih dana.

I dok se veći dio Europe bori s aktualnim valom hladnoće, na Kanarskim otocima je ljeto uz temperaturu od 35°C.

Naslovna: platak.com

Sličan sadržaj