Zimski uspon Ličana na Kamniško-Savinjke Alpe | Milan Krznarić član je Rimeteo Udruge

Milan Krznarić / Stipe Piršljin

U subotu ujutro, u jedan sat, krenuli su Milan Krznarić i Stipe Piršljin iz Otočca u Sloveniju, na Kamniško-Savinjske Alpe koje se nalaze na granici Austrije i Slovenije. Vremenski uvjeti su ukazivali na vrlo niske temperature zraka te visok snijeg. Uspon je krenuo u šest sati ujutro iz Logarske doline, uz slap Rinka, prateći rijeku Savinju do doma na Okrešlju. Puni dojmova, od avanturističkog pothvata i ljepote alpskog krajolika, vratili su se u nedjelju sretno kući.


Uspon je bio iznimno naporan i strm jer je dan prije napadalo 70 cm novoga snijega, pa ga je bilo ukupno oko metar. Prema vremenskoj prognozi bila je predviđena temperatura od -18 °C, no međutim temperature su bile povoljnije, oko -10 °C. Uvjeti koji su ih dočekali bili su opasni i tražili su posebnu psihofizičku spremnost. ‘Na činjenicu o visokom riziku od lavina u domu smo dobili informaciju od Gorske rešavalne službe da se često aktiviraju lavine u što smo se i sami uvjerili, pa smo zbog vlastite sigurnosti morali odustati od daljnjeg uspona prema samim vrhovima Kamniških Alpa’, kaže Stipe Piršljin za Rimeteo.

Ekstremni uvjeti koji su vladali nad Kamniško-Savinjskim Alpama i trećem stupnju lavinoznosti (značajna opasnost), a koje su naznačene i na službenim stranicama, odlučile su o njihovom odustajanju od daljnjeg uspona na same vrhove, ali to nije uspjelo pokvariti raspoloženje koje se doživi od samog početka uspona. ‘Bilo je predivno doživjeti prodorni zvuk lavine koja se obrušava niz padinu’, kaže Milan Krznarić za Rimeteo.
Očarao ih je pogled na ledenu galeriju stvorenu od slapa Rinka rijeke Savinje koji je visok 90 m. Uz slap je sagrađeno Orlovo gnijezdo – drvena suvenirnica u kojoj se prodaju suveniri tjekom ljetnog razdoblja. Zimski pokrivač nad alpskom crnogoricom i bora Ariša stvorili su lijepu sliku zimskog prirodnog krajolika kojeg su zabilježili fotografijama. 

foto: Milan Krznarić/Stipe Piršljin

Sličan sadržaj