Nove ciklone snijeg mogu donijeti i do mora

Zima se definitivno vratila u naše krajeve. Nakon obilnijeg snijega u Gorskom kotaru prije par dana slijede nova uzbuđenja. Zbog ciklona u Sredozemlju (prva u utorak, druga u srijedu) te dolaska vlažnijeg zraka po visini uz istovremeno “curenje” hladnijeg zraka s kontinenta, imat ćemo povremene oborine na cijelom području PGŽ.

Danas i noćas zbog položaja prve ciklone u blizini Sardinije očekuju se slabe oborine uglavnom na području Gorskog kotara gdje će biti slabog snijega uz stvaranje tankog snježnog pokrivača, prije svega na području od Ravne Gore do Vrbovskog, dok je na istočnom priobalju za očekivati vrlo slabu kišu odnosno ponegdje i susnježicu uz buru.

Ciklona će se u utorak premjestiti s područja Tirenskog mora u srednji Jadran te će i oborina biti više, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, osobito u prvom dijelu srijede.

Prva ciklona u utorak, windy.com

Većinom će biti riječ o slabim oborinama, tek povremeno tijekom ranih jutarnjih srijede i umjerenim pri čemu će snježnih pahulja biti ponegdje kratkotrajno do samog mora.
Načelno će snježna granica biti oko 150 do 200 m.n.v., a iznad 300 metara će biti i stvaranja tanjeg snježnog pokrivača (lokalno i niže), dok je na području Gorskog kotara izgledno da padne i oko 10-tak centimetara, lokalno i koji centimetar više.

Za šire riječko područje je shodno naglasiti da će tijekom utorka navečer još biti isušivanja oborina radi umjerene do pojačane bure no sa njenim slabljenjem tijekom noći na srijedu biti će i više oborina. Razlog je nastajanje i jačanje nove ciklone u Ligurskom moru, baš negdje na području Genovskog zaljeva.

Druga ciklona u srijedu, windy.com

Tijekom kasnih noćnih i jutarnjih sati izgledno je i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača (par centimetara) u najvišim gradskim te osobito prigradskim dijelovima Rijeke kao i u unutrašnjosti otoka Krka te Cresa tako da će vozači morati prilagoditi vožnju uvjetima na cesti.

Vrsta oborina u srijedu po modelu ARW, IstraMet

Zasada ostaje dvojbeno što će biti tijekom srijede popodne i navečer jer se modeli još ne mogu dogovoriti oko možebitnih oborina, jer sve ovisi o položaju ciklone, koja bi prema nekim scenarijima iz Genovskog zaljeva mogla na sam jug Italije te obilazno do Grčke, umjesto u srednji Jadran.
Izglednije je stoga da će se oborine držati više prema otvorenom moru Istre i Kvarnerića, no postoji mogućnost da dijelom zahvate i područje Istre te zapadni dio PGŽ.
I tada je za očekivati oborine na granici kiše i snijega, a prvenstveno na području Istre uz jače oborine stvaranje tanjeg sloja razmočenog snijega, prema višim područjima Učke snježni pokrivač debljine do 10-tak centimetara.
Kako smo već istaknuli, sve će ovisiti o položaju ciklone. Dalja ciklona znaći manje oborina i obratno.

Ostaje hladno i burno osobito u podvelebitskom dijelu Primorja uz temperature danas i sutra od 3°C do 7°C u Primorju, Istri i otocima, dok u Gorskom kotaru će one biti u blagom minusu.
Noć i jutro na srijedu duž obale i na otocima od 1°C do 3°C u zaleđu oko nule dok u dijelu unutrašnjosti Istre te osobito Gorskog kotara temperature u negativi, od -5°C do -1°C.
Srijeda sredinom dana te rano popodne će donijeti tek par stupnjeva toplije u odnosu na jutarnje sate.

Sličan sadržaj