Znanost iza vremena: Što je nor’easter? (VIDEO)

Svatko tko živi u Atlantskoj Kanadi ili na sjeveroistoku SAD-a sigurno zna za izraz nor’easter. Što je točno nor’easter, kako se razlikuje od tropske oluje ili uragana te što mu daje snagu?

Nor’easter je oluja sa sjeveroistočnim vjetrom uz obalu. To se obično zna vidjeti uz obalu SAD-a te kroz Atlantsku Kanadu u periodu između rujna i travnja. Ove oluje mogu konkurirati za prostranstvo najvećih uragana.

Najveće razlike između nor’easter-a i tropske oluje ili uragana je način formiranja te izvor energije.

Tropske oluje i uragani nastaju nad toplim morima te njih karakterizira niski tlak u središtu te olujno vrijeme oko njega koje donosi jake vjetrove te obilnu kišu. Za tropske sustave je karakteristično da je centar sustava uvijek topliji od zraka koji ga okružuje.

Nor’easter se stvara iz spajanja dviju različitih zračnih masa. Hladan suhi zrak spaja se s vlažnim zrakom iznad vode. Nor’easter dobiva svoju snagu iz dva izvora, prvo je da topli zrak dodaje toplinu i vlagu na protok zraka, drugi izvor je jak vrtlog na vrhu oluje koji učinkovito usisava zrak prema gore kroz jezgru dajući mu snagu.

Bez obzira na njihove različitosti, učinci ovih oluja mogu biti jednaki. Od kasne jeseni do ranog proljeća ovaj sustav može donijeti obilne snježne padaline.

Sličan sadržaj