Znanstvenici upozoravaju: Turisti na Antarktici predstavljaju prijetnju za okoliš


Znanstvenici na Antarktici upozorili su u srijedu da nagli porast broja posjetitelja na ledenom kontinentu predstavlja prijetnju za njegov krhki okoliš.

Broj turista eksplodirao je od manje od pet tisuća u 1990. na sadašnjih oko 40 tisuća godišnje, pokazuju podaci turističke industrije. Pritom većina posjetitelja odlazi upravo na fragmentirane dijelove Antarktike koji nisu zaleđeni a čine manje od jedan posto njezine površine.

Na tim malenim nezaleđenim područjima gradi se i sve više znanstvenih baza, kao i pratećih cesta, skladišta goriva i pista.

Upravo na tim područjima obitava pak većina divljih životinja i biljaka koje inače spadaju među najslabije zaštićene na Zemlji, pokazala je studija australskog državnog programa za zaštitu okoliša (NERP) i australskog odjela za Antarktiku.

“Mnogi misle da je Antarktika dobro zaštićena od prijetnji za njezinu bioraznolikost jer je izolirana i nitko tamo ne živi”, tumači Justine Shaw iz NERP-a u studiji objavljenoj u časopisu PloS Biology.

“Mi pokazujemo da je bioraznolikost Antarktike ugrožena”, upozorava ona. “Većina površine Antarktike prekrivena je ledom i tek manje od jedan posto uopće nije zaleđeno.”

Antarktika putnike privlače zbog neistraženih područja

“Samo 1,5 posto tog nezaleđenog područja uvršteno je u Posebno zaštićena područja Antarktike sukladno Sustavu povelja o Antarktici, pri čemu je bioraznolikost uglavnom koncentrirana na nezaleđena područja”, naglašava Shaw.

Pet potpuno nezaleđenih ekoregija uopće nije zaštićeno a svih 55 zaštićenih područja na ledenom kontinentu blizu je područja ljudske aktivnosti.

Steven Chown iz škole za biološke znanosti pri Sveučilištu u Monashu, također suradnik na studiji, napominje da nezaleđena područja obuhvaćaju vrlo jednostavne ekosustave zbog ograničene raznolikosti vrsta na Antarktici.

Zato su životinje i biljke iznimno osjetljive na invaziju stranih vrsta koju može prouzročiti aktivnost ljudi.

“Antarktika bilježi invaziju biljaka i životinja, uglavnom trava i kukaca, s drugih kontinenata”, ističe on. “I te kako realne aktualne i buduće prijetnje koje predstavlja takva invazija obično su locirane blizu zaštićenih područja”, dodaje.

Antarktika spada među posljednja neistražena područja na Zemlji pa privlači putnike u potrazi za pustolovinama. Većina njih dolazi morem a neki plaćaju i više od 20 tisuća dolara za luksuznu kabinu u najfrekventnijem razdoblju od studenog do ožujka.

Izvor: Hina
Foto: Shutterstock

Sličan sadržaj