20 hrvatskih GSS-ovaca spašava speleologa koji već 10 dana ozlijeđen leži u jami u Alpama


Akcija spašavanja 52-godišnjeg speleologa koji je ozlijeđen u jami u bavarskim Alpama traje već 10 dana! Proteklih dana njemačkim spašavateljima pridružile su se i kolege iz Europe, pa i hrvatski GSS-ovci.

U utorak u 21 sat stigao je poziv za odlazak 20 hrvatskih spašavatelja u jamu kako bi zamijenili Talijane. U 22 sata prva ekipa od 10 spašavatelja započela je spuštanje u jamu, a desetak minuta prije ponoći i drugih 10 spašavatelja se spustilo u jamu.

Dionica koju su hrvatski spašavatelji preuzeli je uski i izrazito zahtjevni meandar te vertikala Nirvana. U stožeru u punoj pripravnosti ostaje šest HGSS spašavatelja.

U 03:05 GSS-ovci su preuzeli transport od talijanskih spašavatelja kroz uski meandar. U 06:24 sati nosila s unesrećenim speleologom stigla su pod Nirvanu, mjesto gdje je predviđen odmor za HGSS spašavatelje koje očekuje transport kroz sljedeći 100 m dugi meandar, vertikalu od 40 m, jedno kraće suženje i predaja transporta austrijskim spašavateljima u veliku vertikalu od 200 m, te dalje asistencija austrijskim, njemačkim i švicarskim spašavateljima koji bi tijekom jutra trebali biti prebačeni helikopterom da zauzmu pozicije u jami. Ulaz je izuzetno krušljiv te je potreban izniman oprez, objavili su GSS-ovci.

Podsjetimo, prošle subote na dubini od 960 metara i 4 kilometra od ulaza u jamu Riesending-Schachthöhle stradao je speleolog. Njemu je s 50 metara na glavu pao kamen i teško ga ozlijedio. Uz izmjerenu dubinu od 1.148 metara i oko 19.1 km duljine, to je trenutno najdublja i najduža jama u Njemačkoj. Nalazi se šest km sjeverno od Berchtesgadena, neposredno na granici s Austrijom. Otkrivena je 1995. a od 2002. godine sustavno se istražuje. Sa otapanjem snijega (kraj lipnja), a tijekom teškim vremenskim uvjetima, cijela jama sklona je poplavama, dok u uvodnom dijelu postoji opasnost od leda i kamenja.

Izvor: index.hr
Foto: GSS

Sličan sadržaj