Znanstvenici zbunjeni: Polarna kapa se ne smanjuje već povećava (VIDEO)

Bivši američki podpredsjednik Al Gore je održao govor 2007. godine u kojem je rekao: ‘Ledena kapa sjevernog pola stovalit će se niz liticu, biti će to u ljeto, ljeto za sedam godina.’ Govor je održao kada je primao Nobelovu nagradu za klimatske promjene. Sedam godina kasnije čini se da od njegovih predviđanja ipak neće biti ništa, ledena kapa u posljednje dvije godine se nije smanjila već povećala i to za 43 – 63%, ovisno o načinu mjerenja.

Podaci su bazirani na temelju NASA-inih satelitskih snimki. U posljednje dvije godine led je prekrio područje od 1.7 milijuna četvornih kilometara, što je za 43% porasta ledene mase sjevernog pola. Prema podacima danskog instituta podaci su još zanimljiviji, naime prema njihovom istraživanju ledena masa se povećala za 63%. Satelitske snimke prikazuju ne samo proširivanje ledenih masa, već i jačanje leda te produbljivanje.

‘Led je deblji, a time automatski otporniji na buduća otapanja’, rekao je prof. Andrew Shepherd s britanskog Sveučilišta Leeds.
‘Čini se da je neuobičajeno hladno ljeto u nekim djelovima svijeta u 2013. godini, pogodovalo širenju lednenjaka’, dodao je.

‘Nije mi drago kada čujem da ljudi pričaju o vraćanju ledenjaka’, rekao je dr. Ed Hawkins, stručnjak za istraživanja ledenjaka te objasnio kako je do ovoga došlo ne samo zbog globalnog zatopljenja, već kako u sve treba ubrojiti i ‘prirodne varijabilnosti’ te promjene u faktorima poput temperature oceana.
‘Sve su ovo prirodni procesi koji su cikličke prirode što znači da će kad tad krenuti unazad. Zemlja će se početi hladiti, a ne zagrijavati. U to nema sumnje’, rekao je Hawkins te kazao kako valja uzeti u obzir činjenicu da se velike količine leda tvore upravo na rubnim djelovima ledenjaka, dok se prema sredini gustoća smanjuje. Znači li to hlađenje oceana te skori dolazak novog ledenog doba, stručnjaci se nadaju da će uskoro otkriti.

http://www.youtube.com/watch?v=GPLD8aylRiw

Foto: Dvhnn

Sličan sadržaj