Meksiko u “sendviču” između dva tropska sustava

650x366 09032003 hd25 2

Krajem kolovoza i početkom rujna nije bilo tropske aktivnosti, kako na području Atlantika, tako i istočnog Pacifika. Međutim, situacija se promijenila. Meksiko se trenutno nalazi u dvostrukoj nevolji jer se nalazi na udaru dva tropska sistema, sa atlantske i pacifičke strane.

U utorak je u jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva nastala tropska oluja pod imenom Dolly. Dolly je brzo oslabila ulaskom na kopno sjeveroistočne obale Meksika, tako da se ubrzo pretvorila u tropsku depresiju, potom i u tropsku kišnu oluju. Duž sjeverne atlantske obale Meksika i prema unutrašnjosti je već pala obilna kiša. Pristigle su informacije o poplavama. Diljem sjeveroistočnog dijela Meksika se očekuje obilna kiša, moglo bi pasti i do 300 litara, lokalno i preko 500. Nove nevolje s poplavama su vrlo izgledne.

I dok s jedne strane prijeti Dolly, s druge strane prijeti Norbert, točnije s pacifičke strane. Norbert brzo jača s obzirom na povoljne uvjete, tako da je izgledno da postane uragan prve kategorije. Očekivana kretnja ovog tropskog sustava je sjeverozapadna, pacifička obala Meksika, dok se tijekom vikenda očekuje njegov prolazak blizu obale poluotoka Baja California. Tada bi mogao postati i uragan druge kategorije. Postoji i mogućnost da Norbert u sljedeća 24 sata ojača i znatno više od službene prognoze.

Tropski sustav Norbert
650x366 09031450 hd22

Naslovna: oluja Dolly

Sličan sadržaj