“Zubato” sunce na Kvarneru, oblaci i hladnoća u Gorskom kotaru obilježili ponedjeljak

Clipboard01

Nakon niza oblačnih dana, pred jutro u ponedjeljak, na Kvarneru se počelo razvedravati, a temperatura snižavati.
U riječkom zaleđu temperatura se ujutro spustila i do ništice, u Rijeci do 3°C, na sjevernim otocima i do 2°C, a na južnim do 5°C.
Uslijedio je sunčan dan, ali hladan. Temperature u 13h tek su na Rabu bile oko 10°C. Posvuda osjetno hladnije, a najhladnije je bilo na riječkom području, gdje se mjestimice temperatura nije podigla iznad 5°C.

U Gorskom kotaru tijekom cijelog dana zadržalo se oblačno i hladno vrijeme, a temperature su samo uz Kupu imale pozitivnu vrijednost. Jutarnje temperature spuštale su se i do -6°C.

Raspored oblaka u PGŽ najbolje se vidi na NASA-inom prikazu u vrhu ove vijesti.

Hladnoći je doprinosio i vjetar. Na riječkom području lokalno je puhala i jaka bura, a vjetar je radio poteškoće i na istočnom priobalju kao i kroz Gorski kotar.
Poteškoća u trenutku dok ovo pišemo ima i dalje, a situaciju možete provjeriti na HAK-ovim stranicama.
Područje umjerenog do jakog vjetra proteže se od istoka Rijeke pa sve do Senja, uključujući i istočni dio otoka Krka. Na preostalom području vjetar je uglavnom slab do umjeren.

I dalje je na Kvarneru pretežno vedro, što doprinosi ohlađivanju, tako da se trenutne temperature kreću od 1 do 7°C, a u Gorskom kotaru je oblačno s temperaturama -6°C do 1°C.
Kako će vedrina potrajati, temperature će se još dodatno sniziti.

Tijekom utorka djelomice sunčano vrijeme u PGŽ nakratko će prekinuti oblaci koji dolaze sa sjeverozapada, dok se suho i hladnije vrijeme nastavlja do četvrtka.

Od tada na scenu stupa jača ciklonalna aktivnost. Ciklone se vide u četvrtak, nedjelju, a zatim i u srijedu, a najnoviji izlazi upućuju na mogućnost da neke od tih ciklona budu prave zimske. Očito su pred nama pravi zimski dani, a trenutne temperature dobar su uvod u cijelu priču.

Sličan sadržaj