27. srpnja stiže najdulja pomrčina Mjeseca u posljednjih 100 godina

Dva tjedna nakon pomrčine Sunca, očekuje se najduža pomrčina Mjeseca u proteklih 100 godina. Na sretnoj smo poziciji jer će iz naših krajeva biti vidljiva više od pet sati, a prilikom izlaženja iz sjene Mjesec će biti crvene boje. K tome će se još i Mars približiti Zemlji, što će ga učiniti svjetlijim nego inače.

Najduža lunarna pomrčina osim što će neobično dugo trajati, Mjesec će poprimiti predivnu crvenu boju – fenomen kojeg zovemo krvavi mjesec. No najbizarnije je to što će u isto vrijeme Mars izgledati svjetlije nego inače. Ovakav privid rezultat je približavanja tog planeta Zemlji na najmanju udaljenost u posljednjih 15 godina.

Pomrčina će biti vidljiva 27. srpnja i trajat će čak nekoliko sati, a nastat će kad se Zemlja nađe između Sunca i svog satelita. Razlog zbog kojeg će pomrčina trajati tako dugo je taj što se Mjesec nalazi dalje od našeg planeta nego inače, pa mu je potrebno više vremena da iziđe iz sjene.

Fenomen će se najbolje – i najduže – vidjeti iz jugoistočne Europe. Pomrčina Mjeseca u noći s 27. na 28. srpnja, koja će gotovo u cijelosti biti vidljiva iz naših krajeva. Propustit ćemo samo početak pomrčine koja počinje u 19:14 a završava u 01:28.

Prije pomrčine Mjeseca, nastupit će pomrčina Sunca, i to za nekoliko dana. Naš će se satelit između nas i Sunca naći već u petak, 13. srpnja. No budući da će se ona dogoditi između 03:48 i 06:13 sati, bit će vidljiva samo s dijela južne obale Australije, u vodama dvaju oceana i dijela sjeverne obale Antartike.

Naslovna: Goran Grudić // Tekst: Tportal

Sličan sadržaj