50 godina od jednog od najsnažnijih potresa uopće (VIDEO)


Na ovaj datum prije točno 50 godina, 1964. godine, u 17.36 sati po lokalnom vremenu Aljasku je pogodio potres magnitude 9,2 po Richteru, što je drugi najjači potres dosad izmjeren.

Zemlja se tresla dvije minute, a neki su pomislili da su Rusi napali SAD, piše Associated Press. Potres je proizveo tsunami koji je posijao kaos diljem zapadne obale. Cjelokupna je šteta procijenjena na 2.3 milijardi dolara (izmjereno u današnjoj vrijednosti američkog dolara). Potres i tsunami su ubili 131 osobu.

Geolog William Binkley se tog dana 1964. godine nalazio na 12. katu jedne zgrade u Anchorageu. Osjetio je podrhtavanje, a zatim je uslijedila ‘jaka’ trešnja zgrade nekoliko minuta, te se učinilo da se zgrada “ljuljala 3 do 3.5 metara horizontalno i pola metra vertikalno”. Zvuk koji se čuo je bilo razbijanje stakala i zidova. Ormarići su popadali na kuhinjski pod, te se sve pretvorilo “u hrpu razbijenog posuđa i stakla, kečapa i sirupa, brašna, graha, jaja, salate i krastavaca”, pisjetio se Binkley. On se povukao u hodnik i leđima se naslonio na zid, a nogama pritisnuo zid nasuprot, sve dok trešnja nije prestala.

Najviše je štete nastalo u Anchorageu, koji je bio 120 kilometara daleko od epicentra potresa. Odroni zemlje su zatrpali zgrade i ceste, a u gradu je poginulo devet ljudi.

Daljnja su istraživanja nakon ovog potresa pokazala da ih je na području Aljaske bilo ukupno devet takve jačine u posljednjih 5.500 godina, te da je prosječno vrijeme između njihovih pojava oko 600 godina. Ovaj je potres izazvao dvije vrste tsunamija (lokalne i transoceanske), i u njima je poginulo ukupno 119 osoba. Najviši je val imao 67 metara i pogodio je zaljev Shoup. Mrtvih je bilo i u Newportu u Oregonu, te u okrugu Crescent City u Kaliforniji.

Najjači je potres inače izmjeren u Čileu 1960. godine, kada je izmjerena jačina 9.5 po Richteru.

VIDEO:

Tekst: net.hr
Foto: USGS

Sličan sadržaj