Vremeplov: I vatrogasci lete zar ne?

q0fys4mmxfgfctqlwo2y

Već iz naslova možete zaključiti kojeg ćemo se to datuma prisjetiti u idućim recima. Ne sumnjamo da ste pogodili da govorimo o orkanskoj buri na Kvarneru 11. studenog prošle godine.

Izrazita razlika u tlaku između ciklone na jugu i anticiklone na sjeveru, dovela je do rekordnog vjetra, kakav se na ovim prostorima nije bilježio otkako postoje mjerenja. Ovako je izgledala sinoptička situacija za taj dan.

Rrea00120131111

Iza 01h ujutro 11. studenog, u ponedjeljak, na Kvarneru je zapuhala bura koja je naglo jačala. Do jutra su mjereni orkanski udari, a izvještaji o šteti pristizali su sa svih strana, a posebno s riječkog područja. U nevremenu je ozlijeđeno 44 ljudi, od koji 13 teže. Počinjena je i znatnija materijalna šteta. Štete od bure bilo je i diljem Kvarnera.

Udari bure na Krčkom mostu dosegnuli su 237 km/h, dok je u Rijeci izmjeren udar bure od 127 km/h, otežano se prometovalo gradom, a dežurne službe imale su pune ruke posla. Treba dodati da je i u sveučilišnom Kampusu izmjeren udar vjetra 0d 170 km/h, a u Crikvenici 102 km/h.

Buru je obilježilo i nekoliko prilično dramatičnih situacija. Svijet je obišao video uradak gdje vatrogasca na intervenciji diže bura zajedno sa limom na kojem je stajao. Na svu sreću prošao je neozlijeđeno.

Druga dramatična situacija odvijala se u riječkoj luci. Jadrolinijin brod “Dubrovnik” našao se na orkanskim bočnim udarima bure te je bio opasno nagnut, prijetila je opasnost od prevrtanja, ali i ta situacija je sretno završila.

Toga dana, i danima poslije, glavna je tema bila ta orkanska bura, a odabrali ste je i kao meteorološki događaj 2013. godine.

Slijede naslovi koje smo objavljivali prije godinu dana:

CIKLONA UŽIVO
BURA SHOW
ORKANSKA BURA U RIJECI
OTOK KRK
RIJEČKA BURA – FOTO
KAOS U RIJECI (FOTO)
ORKAN BJESNI RIJEKOM
RIJEČKA BURA 2
DAN NAKON

Naslovna: Šime Župan

Sličan sadržaj