Accuweather: Balkanskom poluotoku odgođen početak proljeća

Prema najnovijoj dugoročnoj prognozi američkog Accuweathera, proljeće u dijelu Europe neće početi u skladu s očekivanjima. Upravo suprotno, radit će se o jednom od hladnijih prodora u posljednjih nekoliko godina na početku proljeća. Toplina će se zadržavati na Sredozemlju.

Analizirajući detaljnije, ističu kako se hladnoća neće lako povući iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Belgije, Francuske, Njemačke i Danske. Takva situacija mogla bi potrajati i veći dio ožujka, da bi se krajem mjeseca vratilo dobu primjerenije vrijeme, ali i oluje s Atlantika koje tijekom travnja i svibnja mogu donijeti i jača grmljavinska nevremena.

Najviše topline očekuje se na Pirinejskom poluotoku, na jugu Francuske te u Italiji. Očekuje se iznadprosječno toplo proljeće te većinom suho, dok će se oluje premještati sjevernije. Najviše šanse za kišu u prvom dijelu proljeća imat će Pirenejski poluotok.
U Italiji će također biti toplo, a upozoravaju na topljenje leda u Alpama i Apeninima gdje će se stvarati mogućnost poplava.

Za Balkanski poluotok najavljuju vrijeme bliže normali, s naglaskom na temperaturne uspone i padove. Početkom proljeća bit će hladnije od prosjeka zbog fronti koje će donositi oluje sa sjevera Europe, a to bi se moglo događati od sredine ožujka pa čak do svibnja. Bit će i prodora topline iz Afrike, ali oni neće znatnije dolaziti do izražaja.

Najhladnije se očekuje na sjeveru i istoku Europe, a brutalna hladnoća obilježit će početak proljeća u Baltičkim zemljama te Poljskoj i Bjelorusiji. Dugotrajna hladnoća obilježit će ožujak, a u travnju se ipak očekuje njeno popuštanje, a čak ni u svibnju neće biti previše topline, zaključuju iz Accuweathera.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj