Rijeka ostala bez oborinskog rekorda za veljaču, iako su oborine bile obilne u većem dijelu PGŽ

Dolina s hladnom frontom sa sjeverozapada Europe koja je na vrijeme djelovala u petak te u noći na subotu širem riječkom području donijela je više oborine nego samoj Rijeci, što znači da Rijeka nije došla do novog oborinskog rekorda za veljaču. U gradu na Rječini u subotu u 7h izmjereno je 39 mm kiše, što znači da je rekord iz 2016. godine ostao udaljen više od 70 mm. Takav će i ostati jer više statističkih oborina do kraja mjeseca neće biti (kiša u utorak nakon 7h ulazi u statistiku za ožujak).

Riječka okolica kiše je dobila više nego sam grad. U Bakru je izmjeren 51 mm, Kukuljanovu 48 mm. Na otocima, najviše kiše (56 mm) dobio je Krk, u Malom Lošinju palo je 25 mm, a u Rabu 18 mm kiše.
U Gorskom kotaru najviše oborine palo je u Crnom Lugu 66 mm, u Pargu 33 mm, a u Delnicama 30 mm.

S padom temperature zraka, kiša je u gorju prelazila u snijeg, a ubrzani pad temperature prouzročio je pojavu susnježice na najvišim predjelima riječkog prigrada. Pad temperature bio je značajan i veoma brz, ali očekivano, ne dovoljan da bi bilo iznenađenja niže.
Najviše snijega palo je u Pargu, gdje je u subotu u 7h izmjereno 20 cm. U Delnicama je palo 17 cm, a u Crnom Lugu 12 cm snijega. Van PGŽ valja izdvojiti Plitvička jezera s 18 cm snijega.

Promjena je donijela zamjetnije oborine i ostatku zemlje. U unutrašnjosti je palo 20-ak mm oborine, u Istri i do 40 mm, a na jugu Dalmacije i preko 30 mm, dok je u Dalmatinskoj zagori palo i do 50 mm.

S padom temperatura naglo je zapuhala i jačala bura, zbog čega su se brzo oglasili iz HAK-a izvješćujući o problemima u prometu. Cijeli događaj pratili smo putem posebne objave.

Već u jutarnjim satima subote započelo je smirivanje vremena. Pretežno vedro vrijeme je na sjevernom Jadranu, dok umjerene naoblake ima u Lici i Gorskom kotaru. Vjetar je sjevernih smjerova, umjeren do jak, mjestimice i olujan.
Mali Lošinj i Rab su najtopliji s 14°C, slijede Malinska i Rijeka s 13°C, Poreč, Pula, Rovinj i Umag 12°C, Cres, Crikvenica, Krk i Pazin 11°C, Opatija, Rabac i Senj 10°C, Gospić, Hreljin i Otočac 6°C, Delnice 2°C, Parg 1°C, Platak -2°C te Zavižan -5°C.

Nedjelja će biti djelomice sunčana uz porast naoblake u drugom dijelu dana, a kasno navečer je na istočnom priobalju te na otoku Rabu moguća i slaba kiša. U ponedjeljak će biti pretežno oblačno sa sunčanim razdobljima u drugom dijelu dana, a kiša je moguća na istočnom priobalju te mjestimice u Gorskom kotaru.
U utorak nova konkretnija kiša i početak ispunjavanja oborinske rubrike za ožujak.

Naslovna: Mrzla Vodica; foto: Ana Lesac Brizić

Sličan sadržaj