Nova promjena već stiže: Saznajte kad će kiša!

Nakon prolazne promjene koja je djelovala na vrijeme u drugom dijelu petka te u prvom dijelu subote, vrijeme se samo prolazno stabiliziralo pa je nedelja na području PGŽ bila bar djelomice sunčana pa se i temperatura kretala u iznadprosječnim vrijednostima, od 9 u Pargu do čak 15°C u Rabu.

Za razliku od prijašnjih godina kada je ili bilo previše kiše ili previše bura, ovogodišnju je Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, u nedjelju, obilježilo lijepo i sasvim ugodno vrijeme, što je rezultiralo i rekordnom posjetom.

Stabilno se nastavilo i u novom tjednu, ali uz jugozapadno strujanje, što je dovelo i do porasta naoblake bez oborina. Temperature su sasvim ugodne za doba godine, ispod 10°C je na području Gorskog kotara, a iznad 10°C je na Kvarneru.

Oblaci su posljedica ciklonalne aktivnosti na Atlantiku s kojom do Sredozemlja stiže vlažniji i nestabilniji zrak, a prije svake fronte u naše krajeve dotječe topliji zrak po visini i to s jugozapada, zbog čega najoblačnije bude na riječkom području i u Gorskom kotaru.

Nova fronta stiže sa sjeverozapada u sklopu jake ciklone na sjeverozapadu Europe, a zbog čega će na sjeveru Italije doći do stvaranja plitke ciklone. Utrorak će stoga biti veći dio dana promjenjivo oblačan bez zamjetnijih oborina do večernjih sati, kada će ojačati duž obale i u Gorskom kotaru. Posvuda će padati kiša, a samo na predjelima na oko 1500 metara i snijeg.
Zahladnjenje će nastupiti s prvim satima srijede pa će se snježna granica spustiti na oko 1000 metara, a sve ispod toga padat će kiša ili susnježica.
Dan će biti vjetrovit u gorju uz umjeren do jak jgozapadnjak, a na Kvarneru će uz jugozapadnjak puhati i južni vjetar. Kiša će biti najobilnija na riječkom području te duž obale i u Gorskom kotaru, a od noćnih do jutarnjih sati u srijedeu, predjeli iznad 1000 metara dobit će i 10-ak cm snježnog pokrivača.

Već tijekom srijede vrijeme će se prolazno smiriti, a temperature zadržati iznadprosječna svojstva. Do kraja tjedna nema stabilizacije vremena, a za subotu i nedjelju prognostički materijali nagovješćuju i novu obilniju kišu, naročito na riječkom području.

Sličan sadržaj